Mina sidor

Gåvokorg

13 januari 2015
Fem år sedan jordbävningen i Haiti

Den 12 januari 2010, klockan 16.53, föll världen samman.

Ur spillrorna av det som varit Haiti grävde hundratusentals hemlösa efter sina älskade medan en handlingsförlamad omvärld såg på.
En av de organisationer som redan fanns på plats, och kunde agera direkt, var Hoppets Stjärna.
Fem år senare kan vi se hur mycket vår hjälp har betytt.
Star of Hope Fem år sedan jordbävningen i Haiti Emanuella d
Emmanuella 2010.
Bland alla de liv som jordbävningen tog fanns en familj, i byn Rigaud, som faktiskt blev större tack vare katastrofen. På en dammig gata låg tvååriga Emmanuella, uttorkad och apatisk, och väntade på att dö. Sjubarnsmamman Françoise Azemar fann henne, och när det visade sig att barnet i hennes famn saknade föräldrar fattade Françoise ett beslut.
– Jag har lyckats fostra sju barn, så varför skulle jag inte klara ett åttonde?
Sedan dess har Emmanuella levt inom de 12 kvadrat som utgör familjen Azemars hem i Rigaud, och tillsammans med sina nya syskon går hon på Hoppets Stjärnas skola i byn.
En plats som, precis som Emmanuella, drabbades hårt av katastrofen – men efter år av mödosam renovering är skolan finare än någonsin. Skolans elever har fått sin första datasal, nya toaletter och tillgång till rent dricksvatten. Här har sjuåriga Emmanuella börjat i första klass. Länge var hon apatisk, men idag har hon fått tillbaka glädjen. Äntligen kan hon le och skratta igen!
Star of Hope Fem år sedan jordbävningen i Haiti emmanuella Tommy 1
Emanuella idag.
* * *
Skolan i Hesse totalförstördes vid jordbävningen. Med hjälp av tidningen Land och dess läsare, Radiohjälpen och fantastiska givare har vi kunnat återuppbygga den. Idag får barnen utbildning och näringsriktigt skolmat i lokaler med solcellsdriven elektricitet, rent dricksvatten, toaletter och en handtvättningsstation som håller sjukdomar borta. Nu behöver det byggas klassrum för årskurs 7-9, som idag inte finns i byn.
* * *
I Bois Negresse har en ny skola byggts ut steg för steg. Förskolan och två av grundskolans klassrum står nu klara. Dessutom har en ny vattentank gett barnen tillgång till välbehövligt dricksvatten, och vid förskolan finns en lekpark som alltid sprudlar av lek och liv. Nästa utmaning är att ge barnen i klass 3-6, som ännu sitter i plåtskjul, riktiga klassrum.
* * *
I Jeanton har vi arbetat sedan 1989, men aldrig förr har skolan utvecklats så mycket som under de senaste åren. Eleverna har fått ny förskola och grundskola, en vattenbrunn, en handtvättningsstation och solpaneler på skoltaker. Utbildningen har dessutom fått ett lyft genom ny utrustning, nya bänkar och en liten datasal.
* * *
Efter jordbävningen var byn Dano i chock. Den ena skolbyggnaden var illa skadad, den andra totalförstörd. Fem år senare har givarnas stöd gjort enorm skillnad. Den skadade byggnaden har renoverats och den förstörda har återuppbyggts, större och finare än förut. I den finns bland annat en ny matsal, ett nytt kök och ett nytt bibliotek. Dessutom har barnen fått två vattenbrunnar och en fantastiskt fin skolgård.
Star of Hope Fem år sedan jordbävningen i Haiti Dano nu
Skolan i Dano idag.
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.