24 mars 2020
Fängslad av militärjuntan

1977 – Argentina
Ett år efter att militärjuntan tagit över makten i Argentina arresteras tre svenskar i Saenz Peña. De gripna är Tältmissionens biståndsarbetare Kenth Johansson, hans pappa Harald och deras missionärskollega Åke Joelsson.
En katolsk nunna har anmält dem för det i hennes ögon suspekta valet att predika hos Tobafolket. Trion får köra in på en bakgård där bilar står parkerade med 5-10 centimeters mellanrum, och de beordras att parkera likadant.
”Ta det ni behöver ur bilen och följ med” beordrar en av militärjuntans soldater.
Kenth ser på sin far och sin vän.
”Härifrån kommer vi aldrig ut igen”, säger han.
De har alla hört historierna om hur folk försvinner och hur deras kroppar dyker upp på soptippen, fulla av skotthål. Folk avråds från att ens fråga om anhöriga som aldrig kom hem – för om de gör det kan de själva stå på tur att försvinna spårlöst. Inne i häktet sitter en fånge som varnar svenskarna från att tala fritt.
”Här utanför fönstret sitter det alltid någon och lyssnar”, säger han.
När Kenth får höra det börjar han genast att predika om sin tro, och om hur Gud vill att människor ska leva – för det tycker han verkligen att militärjuntan behöver höra. Vad han inte vet är att en grupp tobaindianer har begett sig till den misstänksamma nunnan och för att övertala henne att ta tillbaka sin anmälan. De lyckas. Kort därpå blir Kenth, Harald och Åke fria män igen.
Över 40 år senare är Kenth fortfarande lika tacksam över indianernas agerande.
”Jag tvivlar inte på att de räddade mitt liv”, säger han.