Mina sidor

20 maj 2012
Familjen i centrum på Grace

Nytt hopp påStar of Hopes familjecenter Grace i Ryssland

Star of Hope driver familjehemmet Grace i St. Petersburg, Ryssland. Familjehemmet finns till för att hjälpa unga mammor och barn som växer upp, eller har vuxit upp, på institution.

Text: Sofia Carlsson

Bild: Jennifer Radhammar

Många ungdomar som har levt stora delar av sina liv på institution kommer ut i samhället utan en aning om hur de ska skaffa boende och arbete eller utföra nödvändiga vardagssysslor såsom att tvätta och göra en hushållsbudget. På Grace får de stöd och trygghet och boende erbjuds till de som inte har någonstans att ta vägen. Hemmet består av ett kök, ett sovrum, en toalett och ett vardagsrum där det också finns sovplatser. Kyrkan som ligger intill har bidragit med lokalen. Hemmet är trivsamt och präglas av en stark gemenskap.

Valentina är en av dem som arbetar på Grace.

– Vi vill hjälpa barnen och mammorna till ett stabilt liv. Det är viktigt med trygghet och vi ser till att ge mycket kärlek och kramar utöver nödvändiga saker så som mat och kläder, säger Valentina.

Kastar ut livbojar

Problemet för ungdomar som växt upp på insitution är att de ofta möts av negativa fördomar och att de inte har någon vuxen att anförtro sig åt. De kan också känna skam och inte vilja visa att de lever i en svår situation. På Grace hjälper personalen ungdomarna att utvecklas till självständiga individer med stärkt självkänsla.

– Man kan säga att Grace är som ett skepp som kastar ut livbojar till de som har det svårt. Vi är otroligt glada för Star of Hopes faddrar som hjälper oss att hjälpa. Mat, medicin, kläder, boende och leksaker är viktigt för att kunna överleva. Tack vare våra faddrar har vi möjlighet att ge stöd och sprida hopp, säger Valentina.

Faddrars hjälp viktig

Sveta är en av de unga mammorna som Grace har hjälpt. Hon bor nu i en egen lägenhet tillsammans med sina två barn Vika, tre år och Stefani, ett år. Svetas liv har inte varit en lätt resa, men nu har hon finska faddrar som hjälper henne med pengar, leksaker och kläder.

– Jag vill att mina barn ska få en utbildning och ett bra liv. Mina barn betyder allt för mig, säger Sveta.

På Star of Hopes familjecenter Grace får barnen och mammorna ett stabilt liv

GE EN GÅVA – GE BARN EN BRA START I LIVET!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.