Mina sidor

Gåvokorg

12 oktober 2013
Faddergåvan blev en affärsrörelse

Det började med en I extra slant från Stevens fadder. Slanten blev ett par duvor som blev en kalkon, och här-näst ska kalkonen bli en gris. Steven Saints Surin, 14 år, vet hur man gör det mesta av en faddergåva.
I byn Rigaud i Haiti bor 14-årige Steven Saint Surin. Som de flesta andra i byn kommer han från en fattig jordbrukarfamilj, där föräldrarna aldrig fått gå i skolan och där de grödor som odlas på familjens lilla markplätt knappt räcker till middag för Steven och hans syskon. Tack vare sin fadder har Steven fått gå i skolan, där han fått utbildning och därmed möjlighet till ett annat liv.
– Jag vill bli ingenjör, berättar han. Det verkar finnas många arbeten för människor med den utbildningen. Då kan man tjäna pengar och bo lite bättre. Ta hand om sin familj.
Arbetet med att förbättra sitt och familjens liv påbörjade han redan 2010. Det var då hans fadder gav honom en extra gåva. I stället för att köpa lite extra mat, eller unna sig ett par välbehövliga skor, tänkte Steven steget längre. Han köpte ett par duvor som blev startskottet för en egen affärsrörelse.
– Duvor är relativt lätta att sköta och är lite ovanliga där jag bor, för-klarar Steven. Ganska snabbt hade de förökat sig så att jag kunde sälja några vidare på marknaden. Några sålde jag till ett voodoo-tempel.
Vad gjorde du med pengarna?
– När jag samlat ihop ordentligt med pengar köpte jag nya skor att ha i skolan. Det är viktigt med en hel och ren uniform och ett par fina skor!
Överskottet, tillsammans med en ny gåva från faddern, använde Steven till att starta nästa projekt: Kalkonuppfödning. För pengarna från verksamheten kunde han köpa en fin skjorta till kyrkan och lägga undan pengar till nästa projekt: En gris.
– Grisar är lite svårare att sköta, säger Steven, men de ger också en högre avkastning när man säljer kultingarna!
Vad vill du hälsa till din fadder?
– Att jag är extremt tacksam såklart! Mina föräldrar också. Tack vare gåvorna har jag kunnat starta en liten affärsrörelse. Förhoppningsvis kommer jag kunna utveckla den ytterligare så att min familj kan få en extra inkomst!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.