Mina sidor

10 augusti 2011
Ett paket fyllt av hopp!

En hälsning från Liana Velks, Hoppets Stjärnas medarbetare i Lettland
Morsdag 2011
Det är söndag morgon och ett lätt duggregn ligger i luften. Den svala morgonen verkar ha överraskat och Rigas gator är ovanligt tomma. Men i hamnen råder febril aktivitet. Färjan från Stockholm har anlänt och kön av bilar är som ett långt bälte längs stranden av Daugava.
Ja, äntligen ser vi Bosses lastbil! ”Hoppets Stjärna” syns på långt håll! Vi måste bara hitta Ingrid och Ingvar Berglund. De måste vara någonstans i närheten! Ingrid är för många i Lettland mer förknippad med julen. Nu ska hon äntligen få se ett Lettland som inte är täckt av snö men ljust grönt, varmt och soligt!
När de tre lastbilarna från Hoppets Stjärna har samlats på ett ställe, åker vi genom Riga för att möta våra frivilliga. De är redan på plats och väldigt ivriga att börja sitt arbete! Uppgiften är ganska svår, paketen ska inte bara lossas, men också sorteras – presenter till fadderbarn för sig, morsdagspaket för sig, kläder, leksaker och även möbler! Bra saker som riktigt väntar på att få användas runt om i Lettland.
Lossningen går snabbt och snart kan Bosse ge sig iväg med en lastbil mot Jelgava. Under tiden fortsätter våra volontärer att sortera lådor. Varje bokstav läses mycket noggrant på paketen. Efter några timmar är sorteringen klar och paketen uppdelade i tre ”högar” – en för varje region i Lettland.
Utanför har natten fallit obemärkt men det finns inte mycket tid att för vila. Vi har mycket jobb framför oss. Platserna vi ska besöka ligger olika långt från huvudstaden, men problemen är samma – arbetslöshet, fattigdom och rädsla inför framtiden.
Lettland är bland de fattigaste länderna i EU. Många lämnar landet för att söka lyckan någon annanstans. Senaste folkräkningen visade att under de senaste 20 åren har Lettland förlorat en befolkning som skulle kunna motsvara en storstad. Det finns byar där endast pensionärer och utslagna bor kvar.
De förtjänar både beröm och presenter
Trots det finns det massor av familjer som älskar sitt land och som valt att bo kvar. Mammor som trots svåra tider gör allt för att deras barn ska bli bra och ansvarstagande människor. De förtjänar både beröm och presenter!
– Det är en dubbel glädje för mig idag!, utbrister den första mamman vi besöker.
– Mina fyra barn kom hem från skolan med bra betyg, det finns inte en enda dålig anmärkning! Och så kommer ni med en så stor överraskning! Det finns goda människor i världen! Tårar av glädje rinner på hennes kinder. I lådan finns enligt mamma allt som behövs i livet.
– Hur kunde avsändaren vet vad vi saknar? Och hur fick de plats med allt detta i en bananlåda?
För att vi ska hinna besöka så många familjer som möjligt, delar vi på oss och vi (Liana, Ingrid och Ingvar) får hjälp av en lokal affärsman som kör oss i sin minibuss. Han känner vägarna väl, det visar sig att hans körförmåga är exceptionell. Han kunde tävla med prinsen – Carl Philip.
”Samma” story
Vi kommer till familjen med sex döttrar. Där finns ytterligare en mamma. Samma story, hon har inget jobb. Familjen lever på vad de odlar i sin trädgård. Men att ta hand om barn ger inte utrymme för att vara ledsen över arbetslösheten. Det är bara att kämpa vidare och acceptera livet som det är!
Nästa destination är närmare Riga, Ledmane. Vi besöker den ena familjen efter den andra. Alla med ”samma” story; arbetslöshet, skulder, sjukdomar …
En ung familj berör mig lite extra; mamman ser ut att bara vara en ung flicka. Familjen bor i en ganska rymlig lägenhet som i princip är tom, där finns bara sängar och en barnvagn. De hyr lägenheten tillfälligt men saknar pengar till hyran. Hyreskontraktet är uppsagt men de har ingenstans att ta vägen.
Familjerna i Lettland är enormt tacksamma för alla fina paket men ännu mer känner de tacksamhet över att det finns folk som tänker på dem, de är inte ensamma i världen med sina sorger! Och det betyder så mycket!
Också jag vill tacka Hoppets Stjärna och svenska folket att jag får vara med och dela ut era paket, det är en stor förmån!
Hälsningar
Liana Velks
Velki Association, Lettland
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.