Mina sidor

16 maj 2010
Ett liv på soptippen

18-åriga Beatrice letar sopor

Klockan är strax efter tio. Solen står redan högt på himlen och den tryckande värmen gör sig påmind inne i den lilla förskolan bredvid soptippen Kibarani utanför Mombasa i Kenya. Barnen har precis satt sig för att äta. Eftersom de flesta inte fått någon frukost hemma är de ordentligt hungriga. Idag serveras gröt och chokladmjölk. Om man blundar och för en stund glömmer den tryckande hettan kan man nästan tro att man befinner sig på en förskola i Sverige. Barn skrattar på precis samma språk oavsett var de bor och oavsett under vilka omständigheter de lever.

Se bildspel från soptippen Kibirani

Text: Clare Nyamoita och Dennis Thern
Foto: Dennis Thern

Några hundra meter från Star of Hopes förskola letar Beatrice efter något ätbart på den stora soptippen. 18-åriga Beatrice är mamma till lille Onyango 2 år, ett av barnen på förskolan.

Beatrice har arbetat på soptippen i sju år, hon har inget annat alternativ. Över huvudet flyger fåglar, konkurrenter om samma ”godbitar”. Kommer de för nära viftar hon bort dem, annars finns det just inte så mycket hon kan göra, hon kan bara hoppas att hon hittar det som är ätbart innan de.

Beatrice tänker inte så mycket på framtiden, i varje fall inte för egen del däremot är hon fast besluten att ge sin son bättre alternativ än de hon själv fått, förskoleplatsen är en viktig början.

Många risker
Förskoleverksamheten vid soptippen Kibarani startades på initiativ av Star of Hope Kenya som en enkel barnbespisning. De ville se till att barnen åtminstone fick ett ordentligt mål mat om dagen. Idag kommer barnen redan 7.30, de får frukost, lunch, förskoleundervisning enligt förskolans läroplan och möjlighet att leka och röra på sig. Det är fortfarande en mycket enkel verksamhet och den uppfyller inte de krav som myndigheterna ställer på en förskola i Kenya.

Alternativet för barnen är att följa med sina föräldrar till soptippen. Ett alternativ som innebär stora risker för barnen.

Hoppet spirar
Genom förskoleverksamheten får man även kontakt med barnens föräldrar och uppmuntrar dem bland annat till att organisera sig i större grupper för att mer effektivt kunna vara med och påverka sin omgivning och engagera sig i det som händer i deras närmiljö.

Barnen behöver ditt stöd!
Bli Barnfadder

Några av barnen på förskolan i Kibirani utanför Mombasa, Kenya

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.