Mina sidor

12 oktober 2011
Ett Julpaket till Regina och hennes flickor

Julpaketet från Sverige, foto: Mikael Good

Att få packa upp ett fullpackat Julpaket från Sverige betyder mer än att få äta sig mätt några dagar, Julpaketen kanske inte sätter stopp för fattigdomen i våra projektländer, men vi vet att de sprider glädje, hopp och framtidstro hos människor som många gånger är på gränsen att ge upp. Följ med Mikael Good när han förra året överlämnade ett Julpaket till regina och hennes döttrar.

Text och foto: Mikael Good

Regina och hennes två flickor Ieva, 10 och Elina, 3 bor i en liten lElina tre år, foto: Mikael Goodägenhet i utkanten av Bauska, Lettland. Lägenheten är sliten men känns ändå ren och ganska hemtrevlig. Mitt i rummet står en relativt ny vedkamin med kokplatta.
– Jag är så tacksam att jag köpte och installerade kaminen när jag fortfarande hade lite pengar. Elen har varit avstängd sedan i april eftersom jag inte har råd att betala skulden till elbolaget.
Tack vare kaminen har familjen det relativt varmt i lägenheten och kokplattan gör att de kan laga mat.
– Mörkret är nog det svåraste, kvällarna känns oerhört långa, speciellt nu på vintern när det mörknar strax efter fyra. Det är speciellt svårt för Ieva, hon skulle behöva ljus för att göra sina läxor, hon hinner ju knappt hem från skolan innan det är mörkt.

Uppskattat paket
Flickorna har börjat packa upp det tunga Julpaketet. Elina hittar en påse med godis som hon skrattande håller upp.Foto: Mikael Good– Godiset får ni inte äta nu, vi sparar det till kvällen, säger Regina.
– Glöm inte att borsta tänderna noga efteråt, säger jag lite skämtsamt.
– Vi har inte råd att köpa tandkräm eller gå till tandläkaren, svarar Regina.
Lettland har, precis som Sverige, fri tandvård för barn. Men för att få del av den måste man ge en gåva till tandläkaren. Den utbredda korruptionen i landet, arvet från sovjettiden, är mycket svårt att komma till rätta med.
Regina som anslutit sig till tjejerna, håller förvånat upp ett stort paket med värmeljus, hon har aldrig sett något liknande tidigare och frågar mig vad det är. Jag svarar att det är ljus som både lyser upp och ger värme. Hon tittar glatt på mig och säger.
– Det är precis sådana ljus som vi behöver.

Inte ensam
– Jag är mycket tacksam för allt stöd som jag fått och får från Star of Hope.Ieva tio år, foto: Mikael Good Förutom sommarläger och konferenser för föräldrar till barn med funktionsnedsättningar har vi också startat en föräldragrupp här i Bauska. Gruppen betyder mycket för mig, där får jag träffa andra ensamstående mammor som är i samma situation som jag. Vi delar erfarenheter och hjälper och stöttar varandra så gott vi kan.Som ensamstående mamma till två flickor med lättare funktionsnedsättningar behöver Regina allt stöd hon kan få.

När jag till sist frågar Regina vad julpaketet betyder tar hon i från tårna och säger:
– Mycket, mycket, jag är mycket tacksam för att det finns människor i Sverige som vill hjälpa just oss. Tanken och omsorgen som paketet fört med sig, det ger både hopp och liv. Jag vet inte vad jag skulle göra utan all er hjälp.

Här kan du läsa mer om hur DU kan vara med och sprida äkta julglädje

Fotnot: Sedan vi la ut den här artikeln är det flera givare som hört av sig och undrat hur de kan vara med och hjälpa Regina och hennes flickor. Våra medarbetare i Lettland har tagit kontakt med elbolaget som lovat att halvera Reginas skuld om hon får hjälp att betala resten. De har också lovat att sätta igång elen omgående, så fort de får en första delbetalning. Elskulden efter halvering är 250 LVL, knappt 3 000 kronor. Kommunen i Bauska har efter påtryckningar också lovat att de ska se till att Regina får ved att använda för uppvärmning, så att inte elkostnaden skjuter i höjden igen. Vill du hjälpa till att betala för Reginas elskuld, ge en gåva på 90 02 53-6, märk betalningen ”Regina”. De pengar som inte går åt för att betala skulden kommer att gå in i projekt där familjer som Reginas får det stöd de behöver för att komma på fötter igen.

Familjens kök, spisen är obrukbar och i brödlådan ligger bröd med utgånget datum, foto: Mikael Good

Barnens pappa flyttade från familjen för ett par år sedan. Han har en allvarlig psykisk sjukdom och inte råd att köpa de mediciner han behöver för att fungera normalt. Hans psykiska problem är så allvarliga att familjen inte längre kan bo tillsammans. Han träffar flickorna när han känner sig tillräckligt stabil för det.
Elina är ett bokstavsbarn, hon har svårt att koncentrera sig och svårt att sitta still, det är full fart från morgon till kväll. Även Ieva har en lättare funktionsnedsättning som gör att hon har svårt att hänga med i skolan.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.