3 december 2010
En varm hälsning från Lettland

Amanda och Janis. Foto: Mikael Good, Hoppets Stjärna

I ett slitet och dåligt isolerat hyreshus från 60-talet i ett gammalt kolchos område i utkanten av samhället Baldone i södra Lettland bor mamma Inga, dottern Amanda två år samt morfar Janis.

Pappan i familjen lämnade Inga när Amanda var nyfödd och han har knappt någon kontakt med dem. Ingas pappa Janis som är pensionär förstod att dottern skulle få det svårt ekonomiskt och han erbjöd henne sin hjälp. Janis har en låg pension men genom att han flyttade in i ett rum hemma hos dottern och dotterdottern så kunde de dela på hyres- och elkostnaden. Janis och Amanda tycket mycket om varandra och under den tiden som jag är hemma hos familjen skojar och busar de en hel del och Amanda går inte många steg från sin morfars trygga famn. Janis tar ett stort ansvar för Amanda och han passar henne när Inga behöver åka iväg och jobba på specialskolan i Baldone där hon har en timanställning som elevassistent.

Även om Janis och Inga delar på alla kostnader så har de svårt att klara sig ekonomiskt, det blir inte så mycket pengar över till mat varje månad och de äter oftast gröt till frukost och potatis eller soppa till lunch och middag.

Familjen blev mycket glada över det välfyllda julpaketet som de fått från Göran och Solveig i Göteborg och de kan inte finna ord för att tacka dem för deras omtanke och kärlek och de sänder en varm hälsning främst till Göran och Solveig men också till alla de svenskar som har packat ett julpaket till behövande letter.

Text och foto: Mikael Good, Hoppets Stjärna

Janis, Amanda och Inga. Foto: Mikael Good, Hoppets Stjärna