Mina sidor

Gåvokorg

11 april 2014
En oas i slummen
Flicka tittar ut genom i hjärta i Brasilien

Kåkstadens småttingar står med sina föräldrar i hand utanför grinden, förväntansfulla i morgonsolen. När den öppnas kliver de in i en annan värld. En oas av ljus och färger, lek och lärande, sång, musik – och massor av kärlek.

Följ med till Jardim Fantális, vår senast invigda förskola i Brasilien.

Livet i favelan är oerhört svårt för många. När barnen kommer till skolan på måndag har vissa av dem inte ätit på hela helgen. Förr hände det också att barn kom i samma blöja som när de lämnade på fredagen, men det sker bara undantagsvis idag. I nära samarbete med sociala myndigheter har Star of Hope arbetat med att hjälpa barnens familjer och även ordnat föräldrautbildning kring grundläggande frågor som hygien och näringslära.
Lovorden kring Star of Hopes förskoleverksamhet i Brasilien har skapat en unik situation, där myndigheterna är beredda att satsa stora resurser på fler förskolor i organisationens regi. Skolbyggnaden i Sao Paolo är till hundra procent bekostad av kommunen, men det är Star of Hope som utformat den tillsammans med stadsarkitekten.

– Den är byggd precis så som vi vill ha den. Vi har till och med badrum där allt är i barnens höjd, berättar Star of Hopes förre verksamhetschef Lennart Eriksson.

brasil2

Vid invigningen var Lennart på plats för att med egna ögon se resultatet av satsningen.

– Atmosfären på skolan är underbar; miljön, glädjen hos barnen och engagemanget hos personalen. Alla här är välutbildade eldsjälar som vi har handplockat.
Verksamheten har sina rötter i svensk förskolepedagogik, där man till och med utformat en 122-sidig manual för hur arbetet ska bedrivas på bästa sätt. Därtill har otaliga volontärtimmar lagts ner på att få förskolemiljön exakt så varm och inbjudande som Star of Hope vill ha den.

Brasil1

Lennart vittnar om den totala kontrasten mellan skolområdet och de omgivande slumkvarteren, där rangliga tegelskjul ligger tätt sammanpressade och har byggts så långt ut mot vägen att det inte ens finns några trottoarer.

– Vi åkte i 30 minuter och det var bara tegel och grus så långt ögat kunde nå, berättar han. Och så plötsligt kommer vi fram till den här vackra byggnaden, med skolgård och lekplats, inbäddad i grönska. Den ligger där som en oas mitt i slummen.­

brasil3

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.