Mina sidor

18 oktober 2018
En julsaga i Afrika

Vad händer med Guns julpaket?

I sitt kök utanför Bredbyn sitter Gun Olsson och gör världen bättre. Tillsammans med barnbarnen Arvid och Anny packar hon ihop ett digitalt julpaket och väljer Kenya som mottagarland. De hoppas alla tre att paketet ska förgylla julen för någon där. 770 mil söderut, i byn Jimba, skiner en hel familj upp när paketet når dem.
Star of Hope En julsaga i Afrika oktober 1
– Att någon tänker på oss är otroligt! utbrister fembarnsmamman Masi.
Familjen Kilonzos hem i Jimba skiljer sig en hel del från husen i Bredbyn. Det är byggt av tunna trädgrenar och lera med ett tak av flätade palmträdsblad som skyddar bättre mot sol än vatten. Varje gång det regnar tar sig vattnet in och väggarnas lera vittrar sakta sönder.
– Vi har byggt upp huset flera gånger, berättar mamma Masi. På åtta kvadratmeters yta trängs Masi, maken Stephen och deras fem barn. Stephen är sällan hemma, för han tillbringar veckorna inne i Mombasa där han söker tillfälliga uppdrag hos vem som än kan behöva extra arbetskraft för dagen.
Så ser livet ofta ut för dem som själva aldrig har fått chansen att gå i skola. Därför gläds Masi och Stephen över att alla deras barn får komma till Hoppets Stjärnas skola i byn. Inte minst är de tacksamma över att sjuåriga Riley, som har Downs syndrom, får delta i undervisningen. Här i Kenya är det långt ifrån självklart.
– Skolan har varit bra för byn, och skolköket är jätteviktigt. Det känns så bra för mig att veta att mina barn får mat varje dag, säger Masi. I juletid försöker familjen Kilonzo fira så gott de kan. De går i kyrkan tillsammans, och till julhelgen hoppas de kunna laga en ordentlig måltid åt hela familjen med ris och en liten bit kött. Eftersom de så sällan har råd med kött blir varje tugga en liten högtidsstund i sig.
Mot den bakgrunden är det inte konstigt att hela barnaskaran strålar av glädje när de får ta emot julpaketet från Gun och hennes barnbarn. Ivriga händer öppnar paketet och barnen jublar när de ser innehållet.
– Att någon tänker på oss är otroligt, säger Masi. Det här betyder så mycket för oss på många sätt. Vilka bra saker! Och så mycket mat, den kommer att räcka länge! Barnen håller säkert med, men de två yngsta har nu hittat något i paketet som får dem att alldeles glömma bort maten. Deras mamma betraktar dem med ömsint blick.
– Tänk att Grace och Riley fick varsin docka, säger hon. Se på dem, de är ju överlyckliga!
Star of Hope En julsaga i Afrika oktober 7
När bilderna från paketöppningen når Gun får hon samma ömsinta glimt i ögonen som Masi.
– Det är ju en härlig känsla att kunna göra någon annan glad, säger hon. Jag vill inte sitta på julafton och veta att andra har det jobbigt, och att jag inte ens försökte göra något åt det. Men när jag ser de här bilderna, då känns det här som en riktigt god jul.
Star of Hope En julsaga i Afrika oktober 9
Tillsammans med Caroline Ager handlar Kevin Tanyi på Mombasas lokala marknader och mataffärer för att fylla jul paketen. Glädjen är märkbart stor när sedan Kevin delar ut det paket som startade som en gåva från Sverige!
VAR MED OCH SKAPA EN JULSAGA!
Genom att skicka 250 kr till Hoppets Stjärna ger du bort ett ovärderligt julpaket som också för med sig känslan av att få vara sedd och älskad; att någon bryr sig. Ge en gåva eller packa ditt eget julpaket.
Om du vill göra som Gun och välja land och innehåll besöker du hoppfull.se och plockar ihop ett digitalt paket som vi packar och delar ut på plats i mottagarlandet. Familjen Kilonzo är bara en av många familjer, runtom i världen, där barnen längtar och hoppas på att få ta emot ett julpaket i december.
Du kan få det att hända. Tveka inte – få deras önskan att slå in. Ge bort ett julpaket idag!
Packa ditt julpaket
Skänk ett julpaket
Star of Hope En julsaga i Afrika oktober 3
Star of Hope En julsaga i Afrika oktober 2
Star of Hope En julsaga i Afrika oktober 5
Star of Hope En julsaga i Afrika oktober 4
Star of Hope En julsaga i Afrika oktober 6

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.