7 december 2010
En julhälsning från ett hyreshus i Baldone, Lettland

Aldis&Inga. Foto: Mikael Good, Hoppets Stjärna

Jag får en rejäl utskällning av familjens lilla ettriga terrier när jag kliver över tröskeln till familjens lägenhet med famnen full av kameror och ett välfyllt julpaket. Efter att morrande ha synat mig från topp till tå inser terriern att jag inte är farlig och börjar istället att vänligt vifta på svansen åt mig.

Inga och Waltz bor i en liten lägenhet i Baldone i södra Lettland tillsammans med sin pojke Aldis som är 18 månader och sin lilla terrier. Aldis har Downs syndrom och behöver mycket träning och omvårdnad. Inga jobbar halvtid som elevassistent på specialskolan i Baldone och läser även till specialpedagog i Riga på halvfart, Waltz studerar till läkare i Riga tre mil bort och han var inte hemma vid tiden för mitt besök. Familjen har det mycket tufft ekonomiskt, de små bidragen och lönen som de får varje månad räcker nätt och jämt till att betala för hyran och elen.

I Lettland är det fult att vara fattig och de letter som har det tufft ekonomiskt gör allt för att dölja sin svåra situation. Även om jag vet att Inga och Aldis har det mycket tufft ekonomiskt är det svårt att se det på dem. De är fräscha, klädda i fina kläder och den välstädade lägenheten är fylld med leksaker som de fått, men jag vet att de har klätt upp sig för min skull, det är inte varje dag som de får besök av någon från Sverige.

Familjen blev mycket glad över julpaketet som lämpligt nog packats åt dem av Ann-Sofie och sju av hennes studievänner från studenthemmet i Göteborg.
– Nu har vi festmat till jul, om jag kunde skulle jag vilja ge dem som packat paketet till oss en stor kram, säger mamma Inga med ett brett leende!

Text & foto: Mikael Good, Hoppets Stjärna

Aldis&Inga. Foto: Mikael Good, Hoppets Stjärna