Mina sidor

28 februari 2012
En halv miljard barn lever i slum

slum_saopaulo

Ungefär en halv miljard barn lever nu i slum, med våld och undernäring som en del av vardagen. Det säger rapporten från FN:s barnfond Unicef, som släpptes idag. Star of Hope finns på plats i några av världens fattigaste slumområden, bland annat i Sao Paulo.

Fler och fler av världens befolkning bor nu i städer. I takt med att städerna växer, växer även slumområdena. I Sao Paulo, en stad där miljontals människor lever i denna typ av fattiga områden, driver Star of Hope förskolor som varje dag tar emot runt 1000 barn. På förskolan får de omvårdnad och trygghet i en annars otrygg tillvaro.

Men att miljontals människor flyttar till städerna är inte bara negativt – tvärtom så minskar barnadödligheten i världen och de som flyttar till städerna får det långsamt bättre. Det berättade Hans Rosling, professor i internationell hälsa, på P1 morgon i morse:

– Det är riktigt att slummen är stort problem, men om vi tittar på det övergripande problemet så kan vi se att barnadödligheten har halverats.

Förklaringen till detta är att allt fler flickor får en utbildning, vilket lett till att vi fått fler utbildade mammor i världen. En utbildad mamma får barn senare i livet och kan ta betydligt bättre hand om de barn hon har. Andra förklaringar är exempelvis att fler barn vaccineras och att tvål blivit billigare. Orsaken till varför man flyttar till staden är hoppet om ett bättre liv och ofta får man också det i form av fler arbetstillfällen. Förändringen sker dock inte över en natt – det kan ta år innan en familj får uppleva att levnadsstandarden förbättrats.

Ett av de största problemen i staden är alla barn som inte har råd att gå i skolan. Istället driver de runt på gatorna och sugs in olika problem, som våld och kriminalitet. Därför satsar Star of Hope på att ge utbildning till barn som lever i fattigdom i exempelvis Manilas och Sao Paulos slum.

Utbildning – vägen ur fattigdom

På Star of Hopes förskolor i Sao Paulo får barnen uppleva en miljö som präglas av värme och kärlek, istället för våld och brottslighet. Barnen tas omhand av utbildade pedagoger som bland annat lär dem deras unika värde och uppmuntrar dem att tro på sin egen framtid.

För att kunna fortsätta detta livsviktiga arbete behöver vi DIN HJÄLP. Med ditt stöd kan vi fortsätta bygga och driva våra livsviktiga förskoleprojekt i Brasiliens fattiga favelor. Tack vare dig kan vi ge nya framtidsutsikter där det behövs som mest! 

Stöd vårt arbete för barn som lever i slum:

GE EN GÅVA HÄR! 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.