Mina sidor

26 september 2018
En dag på förskolan i Trinidad

Kunskap, glädje och varma kramar

I Trinidads huvudstad Port of Spain ger Hoppets Stjärna stöd till två förskolor som båda ligger i utsatta slumområden. Grundskolan i Trinidad är på papperet tillgänglig för alla, då den är både gratis och obligatorisk – men för att barnen ska kunna ta till sig undervisningen i grundskolan måste de redan bära med sig grundläggande kunskaper kring språk och matematik.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201805 TR Maloney 0010
Vägen till de kunskaperna går via förskolan, och för fattiga familjer i landet innebär det ett stort problem. Bra förskolor är nämligen nästan alltid privata och har så höga terminsavgifter att enbart välbeställda familjer har råd att skicka barnen dit. Det här innebär att barn som föds i fattiga hem döms till ett liv i fortsatt fattigdom, med få möjligheter att förändra sin situation.
Målet med Hoppets Stjärnas förskoleverksamhet i Trinidad är därför att ge dessa barn de kunskaper som krävs för att de ska kunna komma in på grundskolan, så att de i framtiden får bättre möjligheter att kunna styra sin egen levnadsbanas riktning. Grundare av verksamheten är Naomie Reid, som trots att hon hunnit uppnå pensionsålder fortsätter vara engagerad i den verksamhet hon grundade för 31 år sedan. Den förskola som hon då drev från sitt eget vardagsrum sker nu i en renoverad kyrka i förortsområdet Maloney Gardens. Dessutom finns systerskolan S:t Joseph som såg dagens ljus för 20 år sedan, 1997. Genom åren har Naomi och hennes verksamhet fått förstärkning av ett antal engagerade kvinnor.
– Jag är väldigt nöjd med deras arbete, säger hon. De jobbar väldigt hårt och förbereder sitt arbete väl varje dag. Den glädje barnen får uppleva är underbar att se, och det är tack vare den glädjen som de utvecklas.

Vad får barnen lära sig?

  • Matematik inkluderar värden på tal, addition, subtraktion och att kunna räkna till hundra.
  • Engelska fokuserar på att lära sig bokstäver, stavningsord, fonetiska ljud och att skriva sina första ord.
  • Samhällskunskap omfattar Trinidads historia, presidenter, statsministrar, flaggfärger, nationella fåglar, nationella instrument och vad landets huvudstad heter.
  • Vetenskap omfattar bland annat läran om färger och hur man blandar dem, hur fem sinnen upplever världen och hur man känner skillnad på olika texturer.

Dagschema för förskolornas äldsta årskull

Kl. 08.30 Lärarna anländer till skolan för att förbereda dagens aktiviteter.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201805 TR Maloney 0007
Kl. 09.00 Skolan öppnas öppnas och en skara förväntansfulla barn strömmar till, glada att få återse sina fröknar och varandra. En ny, spännande dag kan ta sin början och inleds med traditionsenlig morgonbön.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201702 TR Maloney general 198
Kl. 09.30 Barnen går in i klassrummet, och lärandet kan börja. De får öva på bokstäver och siffror, på färger och former, på veckans dagar och årets månader, på vokalers uttal och hur man stavar enkla ord. All denna undervisning sker på både engelska och spanska.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201805 TR Maloney 0004
Kl. 10.00 Nu serveras dagens första mellanmål! Det är viktigt att hålla magen mätt och belåten fram till lunch, utan att för den skull göra den för tung för spring och bus.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201702 TR Maloney general 50
Kl. 10.30 Barnen över sig att läsa; dels individuellt i bänkraderna men även individuellt för läraren.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201702 TR Maloney general 96
Kl. 11.00 Eftersom det är måndag ägnas den här timmen åt skrivträning. Andra veckodagar fylls samma timme av antingen matematik, engelsk grammatik eller socialkunskap.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201805 TR Maloney 0003
Kl. 12.00 Äntligen dags för lunch! Varje skoldag serveras barnen en näringsriktig måltid som ser till att de håller sig, pigga, glada och välmående. När maten slukats väntar en lunchrast med olika lekar.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201702 TR Maloney general 81
Kl. 13.00 Åter i lektionssalen får barnen öppna upp sina arbetsböcker igen.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201805 TR Maloney 0011
Kl. 13.30 Innan skoldagens slut belönas barnen med en halvtimmes teckning och färgläggning.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201805 TR Maloney 0002
Kl. 14.00 Skolan är slut, och det är dags att gå hem – även om många av barnen gärna skulle ha stannat kvar lite längre.
Star of Hope En dag på förskolan i Trinidad 201702 TR Maloney general 197
Kl. 14.15 När lugnet sänkts sig samlas lärarna för att dela med sig av vad de gjort under dagen. Sedan förbereder de morgondagens undervisning innan skolklockan ringer ut även för dem.

Tack för att du är fadder!

Tack för att du vill vara med att förändra barnens situation till det bättre i Trinidad. Det betyder så mycket att du finns där för slummens barn. Vi kan inte lösa alla deras problem över en natt, men tack vare att du bryr dig kan de vakna varje morgon och kän na framtidshopp. Det ger dem kraft, lust och motivation att kämpa vidare mot nya mål. På så vis bidrar du till att forma en ny generation som med gemensamma krafter kan skapa bättre tillvaro för sig själva och samhället omkring sig.. Därför är din hjälp ovärderlig. Än en gång, ett djupt och varmt TACK!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.