Mina sidor

Gåvokorg

27 februari 2012
En av årets gladaste rapporter: Denis, fyra år, skrattade

Denis fyra år har autism. Sedan ett par månader tillbaka finns han på vårt resurscenter i Iasi, och förra veckan hördes hans första skratt

Denis är en fyra år gammal pojke som fått diagnosen autism. Det betyder bland annat att han har svårt att uttrycka känslor, fantisera och leka. Sedan några månader tillbaka finns Denis på vårt resurscenter i Iasi i Rumänien. Förra veckan fick hans mamma och våra medarbetare höra något väldigt sällsynt: Denis skrattade. 

Våra medarbetare berättar:

Första gången som Denis skrattade högt blev vi alla förvånade och lyckliga, ingen av oss sett honom uttrycka känslor tidigare. Vi höll på med en väldigt enkel aktivitet, där barnen rev tidningspapper i strimlor, samlade dem i en korg och sedan slängde upp dem i luften. Denis chockade oss alla genom att plötsligt utbrista I ett högt, hjärtligt skratt. Sedan hjälpte han till med att plocka upp pappersbitarna så vi kunde slänga upp dem i luften igen. Det var även första gången han deltog i en gruppaktivitet med de andra barnen.

Med i rummet fanns Denis mamma, som sedan han föddes har kämpat för att han ska få ett bra liv trots sin funktionsnedsättning, och trots samhällets bristande kunskaper och förståelse. En kamp som blev hårdare efter att Denis pappa lämnade den redan fattiga familjen. På Star of Hopes resurscenter får hon och Denis bemötas av en kunnig och kärleksfull personal och träffa andra föräldrar som är i en liknande situation. Men allt detta bleknar kanske för tillfället i jämförelse med förra veckans händelse, då hon äntligen fick höra sitt barn skratta. 

GE BARN EN BRA START I LIVET – GE EN GÅVA HÄR!  

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.