Mina sidor

Gåvokorg

16 augusti 2012
Drömmen om Guld

Matías Leonardo Castillo är en 12-årig kille med stora drömmar: Fotbollsproffs, mästerkock och familjeförsörjare med ett stort hus där alla får plats. Matías drömmar lyser starkt I en annars ganska mörk tillvaro – ett fattigt indianreservat utanför den Argentinska präriestaden Sáenz Peña.

leonardo-with-the-soccer-ball_web2

Här bor Matías och andra människor från ursprungsfolket Qom i enkla skjul, byggda av exempelvis trädgrenar och plast. Arbetslösheten är hög, de sociala problemen är många.

MB_aug2012_web

Stödet från staten är minimalt- saker som vatten, hälsovård och sophämtning lyser med sin frånvaro. Dricksvattnet hämtas i en brunn som Matías familj har tillgång till mellan klockan ett och fem på natten – då det är som farligast att röra sig på gatorna.

”Jag ska bli fotbollsproffs!”

mb_aug2012_2_webNågra kvällar i veckan får Matías en välbehövd paus från den tuffa tillvaron. Det är då han drar på sig den blågula tröjan och springer ut på fotbollsplanen tillsammans med ett tiotal unga killar. På lagets enkla men älskade grusplan finns ingen fattigdom, ingen hungervärkande mage, inga faror. Ingenting som kan begränsa Matías drömmar. ”Jag ska bli fotbollsproffs”, har han självsäkert sagt till sin tränare. ”Jag ska tjäna pengar och bygga ett stort hus, ta hand om mina föräldrar, syrran, brorsorna och min egen familj”.

En meningsfull fritid

MB_aug_2012_3_web

På fotbollskolan får Matías en meningsfull och trygg fritid borta från gatan, där många ungdomar- i brist på annat- hamnar i drogmissbruk eller brottslighet. Han får stöd och uppmuntran från engagerade tränare, stärkt självkänsla och motion, följt av mellanmål och vila. Han och hans lagkamrater lär sig att samarbeta, uppmuntra varandra samt vikten av att ta hand om den egna kroppen. Och sist men inte minst: på fotbollsskolan får Matías och hans vänner ha roligt tillsammans.

Namn: Matías Leonardo Castillo
Ålder: 12
Bor: Argentins, Barrio Milenium, ett reservat utanför staden Sáenz Peña.
Familj: Pappa Mario Castillo, bagare och mamma Margarita Grance, arbetslös. Syskonen Gabriel Enrique, 17, Eduardo Sebastian, 15 och Diana Elizabeth, 14.
Älskar: Fotboll! Och min familj.

GE BARNEN EN MENINGSFULL FRITID DÄR DRÖMMAR BLIR TILL – BLI BARNFADDER HÄR!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.