Mina sidor

19 april 2010
Dindin – lycklig mottagare av en get

Dindin och hennes pappa tillsammans med geten de precis fått

– Vi har inga djur sedan tidigare så det var bra att vi fick en get. Vi behöver djur för att kunna få det lite bättre i familjen. Jag kommer ta hand om geten. Sen fick vi information om att vi ska dela med oss av den första killingen när den kommer. Det är bra så att andra kan få hjälp också.

Dindin Robeltina,14 år, och en av många lyckliga getmottagare i Marigot, går på Star of Hopes skola i byn. Hon gillar skolan mycket och favoritämnena är mattematik och franska. Skolbyggnaden i Marigot var sliten redan innan jordbävningen, de svåra stormarna 2008 gick hårt åt skolan. Vid jordbävningen skadades skolan relativt lindrigt men man ser tydliga sprickor på sina ställen och ingen vågar att vistas i lokalerna. Istället sitter eleverna utomhus under presenningar. Det är ok men jobbigt, presenningarna har sina begränsningar, speciellt nu när regnperioden kommit igång.

Dindins pappa arbetar som jordbrukare, familjen har en liten jordlott där de odlar bananer som mamma säljer på den lokala marknaden, ibland åker hon till den lite större staden Jacmel och försöker sälja dem där. Efter de svåra stormarna 2008 är det dock svårt att för många bananodlare att klara sig. Stora delar av den odlingsbara jorden spolades bort, kvar blev bara sten. Det är inte så svårt att förstå varför Dindin är glad över sin get. Hon hoppas att den kommer innebära en förbättring för familjen.

Här kan du ge bort fler getter och hönor
Det är inte för sent, vårt program för att dela ut getter, hönor och kycklingar pågår hela året. 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.