Mina sidor

18 maj 2018
Deras enda brott: Att bli mamma

”Så duktiga de här flickorna är som tar med sina småsyskon till doktorn!”
Det var Maria Pressons första tanke när hon klev in på den av Hoppets Stjärna grundade vårdcentralen i argentinska Nam Qom. Men det var inga storasystrar som satt där med barnen, utan deras mammor.
Varje mamma vet att moderskapet är ett av världens svåraste jobb; ett oavlönat uppdrag med arbetsdagar som aldrig någonsin tar slut. Du gör allt för att dina barn ska må bra, och det är en utmaning för vilken mamma som helst – men kan du tänka dig hur det skulle vara om du dessutom levde i extrem fattigdom? Om du saknade tak över huvudet, om du inte kunde mätta ditt barn när det gråter av hunger?
Än värre blir det ifall du får barn innan du själv har blivit vuxen. Det är en situation som tonårsflickorna Claudia och Elena i Nam Qom är långt ifrån ensamma om att hamna i. Hoppets Stjärnas insamlingschef, tvåbarnsmamman Maria Presson, lider med dem.
”Det skär i hjärtat att se, för jag vet att de här unga mammorna riskerar att bli utstötta av sin omgivning. Dessutom tvingas de hoppa av skolan – och i det ögonblicket går deras chans till en bättre framtid förlorad.”
Ja, vad ska hända med flickor som Claudia och Elena? De kan gå en tuff framtid till mötes – men det behöver inte vara så. I samma argentinska by som dem träffar vi 32-åriga Mariela, som är ett livs levande exempel på vad det kan betyda att få stöd när du som bäst behöver det. Hon tillhör minoritetsfolket Toba och var bara 17 år när hon födde en dotter, Danisa. Från dag ett fick de båda klara sig utan Danisas pappa, men Mariela hade något som de flesta inte har: Stöd sedan barnsben från Hoppets Stjärna.
Star of Hope Deras enda brott: Att bli mamma 201712 AR Mariela Benavento 0007
Mariela, 32 år, med sin dotter Danisa, 15 år, fick hjälp av Hoppets Stjärna.
Det har tagit tid, men steg för steg har hon kämpat vidare med sin utbildning. För tre år sedan antogs hon till universitetet i Castelli, 10 mil från hemorten, och om ytterligare tre år är hon färdigutbildad jurist. – Jag hade aldrig kunnat gå utbildningen utan stödet från mina föräldrar, som ställt upp hela tiden, och den hjälp jag fortfarande får från Hoppets Stjärna, säger hon. Det handlar inte bara om ekonomiskt stöd för skolav-gifter och skolmaterial, poängterar hon.
– De finns där hela tiden för mig, leder och stöttar mig. Många trodde att jag var dömd till ett liv i fattigdom när jag fick barn så ung, men Hoppets Stjärna fortsatte tro på mig och de drömmar jag hade. Att försöka nå dem har varit tufft, men absolut värt att kämpa för. Unga, ensamma mammor är en extremt utsatt grupp i flera av Hoppets Stjärnas projektländer, men ingen-stans är läget så hopplöst att det inte kan förändras om vi rycker in. Det kan unga mammor runtom i världen vittna om; i såväl Argentina som Filippinerna och Ryssland.
Mariela, som den här gången får vara dessa kvinnors röst, drömmer nu om att jobba med människorättsfrågor och fokusera på Tobafolkets rättigheter. Vem vet, kanske kommer hon en dag att hjälpa oss i Hoppets Stjärna med sin expertis?
Fotnot: Claudia och Elena heter egentligen något annat.


Ska den som är fattig, ung och föder barn berövas allt hopp om en bättre framtid? Självklart inte – men i praktiken ser det ut så för hundratals ensamstående unga mammor i Hoppets Stjärnas projektländer.
Du och jag kan ändra på det.
Vi kan ge en ung mamma chansen att vidareutbilda sig, och på så vis hjälpa henne försörja sitt barn.
LAGOM TILL MORS DAG FINNS DET INGET BÄTTRE SÄTT FÖR DIG ATT HEDRA VÄRLDENS MAMMOR!
HJÄLP EN MAMMA I NÖD!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.