Mina sidor

18 november 2017
De önskade sig en brunn i Haiti

Du behöver inte vara miljonär för att göra stor skillnad. Det är Lars och Rosina Johansson levande bevis på. Tack vare deras initiativ står det nu en ny brunn i haitiska Hesse.
Idén till satsningen föddes när de hjälpte till att arrangera Sundsvalls gospelfestival, där Hoppets Stjärnas ambassadör Samuel Ljungblahd medverkade och samlade in pengar till sitt brunnsprojekt i haitiska Jeanton.
– Det blev ett överskott på 25 000 kr från den festivalen och då bestämde vi oss för att skänka det, berättar Lars. Och då tänkte jag att ”om jag adderar 25 000 kr till så räcker det till en brunn.”
Sagt och gjort: I samband med Lars 50-årsfirande ordnade han och Rosina en egen insamling. Istället för födelsedags-presenter önskade han sig pengagåvor till Hoppets Stjärna, och det draget lyckades. I oktober 2016 invigdes den nya brunnen – och den blev en livräddare från första stund. Som du kan läsa om på sidan 9 förstörde orkanen Matthew ledningarna till byns gamla vattenstation, så tidpunkten för invigningen av en ny brunn med rent dricksvatten kunde inte ha varit bättre.
– Det var så roligt att höra det, säger Lars. Det känns väldigt värdefullt att få vara med och bidra. Jag tycker att just en brunn symboliserar både liv och långsiktighet.
Kan ni rekommendera andra att göra liknande insamlingar när de fyller år?
– Verkligen, i högsta grad. Att få göra någonting konkret ger så mycket tillbaka. Nu bär vi med oss vetskapen att det finns en brunn där som förhoppningsvis ska vara till glädje för folk i många år framöver. Om den här artikeln skulle kunna inspirera andra att göra något liknande vore vi jätteglada.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.