Mina sidor

5 december 2014
”De knyter rep runt husen och ber”

602

Många drabbade har ännu inte återhämtat sig efter fjolårets tyfonkatastrof.

 

Filippinerna håller andan. Supertyfonen Hagupit är på väg in – och den rör sig mot just de områden som drabbades allra värst av förödelsen ifjol.
På ön Leyte väntar Andreas och hans familj på förödelsen.


Ett drygt år har gått sedan en av de kraftigaste tyfoner som kunnat mätas, Haiyan, slog livet i spillror för hundratusentals i Filippinerna. Den skördade över 7300 dödsoffer, och 1000 av dem har fortfarande inte återfunnits. Tre av de 660 000 människor som blev hemlösa var Andreas, Laila och Alfred.
­– Vårt hus blev totalförstört, berättar Andreas. Taket blåste bort och allt översvämmades.
Deras nya betonghus är byggt för en familj, men när vi når Andreas på en knastrig telefonlinje har 50 personer sökt skydd hos dem.
 – Vi har bjudit in så många vi bara kan. Vi har ett stort kontor, så där ryms det ryms två-tre familjer. Vi använder alla utrymmen vi har.

Sedan 2008 bor Andreas och Laila Pettersson på ön Leyte med sin sexåring Alfred och arbetat som missionärer med fokus på långsiktiga hjälpinsatser. Efter katastrofen ifjol kom Andreas i kontakt med Hoppets Stjärna som sedan dess stöttat hans återuppbyggnadsarbete.
– En del har lyckats resa sig sedan tyfonen, men för de mest utsatta är läget fortfarande väldigt kritiskt. Ensamstående mammor, till exempel. Här i området har vi fått igång elektricitet, men vatten har vi bara tillgång till av och till.

Nu tyder allt på att tyfonen Hagupit kommer drabba ett ännu större område än Haiyan.
– Ungefär 70 procent av Filippinernas befolkning kommer påverkas av den här tyfonen. berättar Andreas Det har redan börjat blåsa kraftigare. Vi har gjort vad vi kan, barrikaderat fönster och förstärkt elledningar. Det är en oerhörd skräck och ångest som människor upplever just nu. När jag vaknade i morse var det första jag gjorde att gå och spy på toaletten. Folk förbereder sig, tar sig till de ställen som ska vara säkra. De knyter rep runt husen och ber.

Några av dem som sökt skydd hos Andreas familj vet redan nu att deras hus kommer totalförstöras.
– Jag hoppas att ni i Sverige ber för oss. Och att ni öppnar era hjärtan efteråt, när hjälpinsatserna startar, för det kommer behövas.
Samtalet bryts vid ett tillfälle, och ljudet försvinner flera gånger.
– Det börjar bli dålig täckning nu, säger Andreas. Jag ser mörka moln på himlen.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.