Mina sidor

3 november 2017
De allra första julpaketen

Inför julen 1993 hade tiotusentals liv slagits i spillror av Bosnienkriget, och Hoppets Stjärna var engagerade genom att sända nödhjälp till krigsområdet. Då ringde en representant för tv-programmet Café Umeå med en idé: Tänk om Hoppets Stjärna och Cafe Umeå skulle kunna göra insamling av julpaket till bosniska flyktingar? Ett samarbete upprättades med Posten så att hjälpen skulle kunna levereras i de klassiska gröna Sverigepaketen.
Snart lanserades insamlingen i direktsändning av ingen mindre än Sven-Ingvars frontman Sven-Erik Magnusson, som sjöng bandets hitlåt ”Ett litet rött paket” med ny text där paketet lämpligt nog hade blivit grönt.
– Det kom in ungefär 20 000, säger Lennart. Men jag kände att vi kunde få in mer, så jag ringde producenten och föreslog att vi skulle följa med paketen ner till Bosnien. Sedan åkte vi till Göteborg och filmade hur hela terminalen var full av gröna paket. Det sista man såg var mig som stack ut huvudet ur lastbilshytten och sa ”Bosnien nästa, hjälpen är på väg!” Resan tog dem genom Europa till ett krigshärjat land med sprängda broar och byggnader.
– Så där åkte vi och bad till Gud att ingen skulle skjuta på oss. Det fungerade, säger Lennart.
Star of Hope De allra första julpaketen julpaketsutdelning 3   Star of Hope De allra första julpaketen julpaketsutdelning 2
På plats i staden Zenica samarbetade Hoppets Stjärna med såväl pingstförsamlingen som den lokala muslimska församlingen för att distribuera hjälpen till de nödställda.
– Så allt delades ut i en hiskelig fart. När det var dags för Sven-Erik Magnussons paket följde vi med hem till familjen och filmade när paketet öppnades. Den glädjen … det var som att uppleva en scen från Karl-Bertil Jonssons julafton i verkliga livet.
Väl hemma i Sverige åkte de raka spåret upp till Umeå med sina videokassetter i högsta hugg, och snart kunde Café Umeå bjuda tittarna på en återrapport. I det inslaget avslutade Lennart Eriks-son med orden ”Nu kan ingen säga att hjälpen inte når fram! Skicka paket!”
– Det var som att dra ur proppen, berättar Lennart. Innan året var slut hade vi sänt ner 70 långtradare med mer än 1500 ton mat.
Det var en exploderande folkrörelse utan motstycke, varken tidi-gare eller senare – men den lade grunden för drygt två decen-nier av årlig julpaketinsamling. 1994 började Hoppets Stjärna att samla in paket till Lettland och några år därpå skickades den första transporten till Rumänien. Möjligheten att bekosta paket som packades på plats i mottagarlandet innebar att julpaketen kunde nå vartenda land där Hoppets Stjärna verkade.
I år skickas för första gången inga fysiska paket över Sveriges gränser, men traditionen med julpaket lever vidare. Möjligheten att packa paketen digitalt, vara för vara, gör att svenskarna även fortsättningsvis kan göra en insats tillsammans med sina barn och barnbarn.
– Min förhoppning är att glädjen av att hjälpa nån annan i juletid ska finnas kvar hos alla som ger, säger Lennart. Glädjen hos mottagarfamiljerna går det inte att ta miste på. Det här handlar om att visa att en familj att den inte är bortglömd, att det finns någon som tänker på den. Det är så otroligt värdefullt.
 

Var med och för traditionen vidare!

 

Läs om vårt nya digitala julpaket eller gå direkt till hoppfull.se för att packa ditt julpaket!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.