Mina sidor

17 april 2023
David – vårt första fadderbarn i Argentina!
Läs hans solskenshistoria och hur han har blivit en förebild för Tobafolket.

Som liten pojke var David Augusto Díaz under tio år fadderbarn hos Hoppets Stjärna. Han var det första barnet i Argentina som fick en fadder genom oss. Han kommer från en fattig familj från minoritetsgruppen Toba (även känd som Qom) utanför provinsstaden Sáenz Peña.

– Min familj var väldigt fattig, så hjälpen vi fick var viktig för oss. Utan den hade jag inte kunnat studera. Kanske skulle jag inte vara här nu. Jag är evigt tacksam för all hjälp vi fick!

Efter avslutat skolgång har David lagt stort fokus på att vara kulturbärare för Tobafolket. Han har via sitt engagemang drivit frågor om rättigheter och jämlikhet.

Redan som tonåring var David intresserad av musik och startade rockbandet Quenos Qompi, som sjunger om Tobafolket och andra minoritetsgrupper. De spelar regelbundet i Chacoprovinsen och angränsande provinser. De spelade bland annat på vår lokalorganisations 30-års jubileum i Sáenz Peña 2011. David är trummis i bandet.

Numera bor David med sin familj i mindre stad som heter Noqayi. Tillsammans med sin fru har de två barn: sonen Nahuel, som är 19 år, och 3-åriga sonen Jeremias.

I Noqayai driver idag David en radiostation, Radio Sayatén FM 102.1, på ett kulturellt center. Där finns även en tvåspråkig skola (toba-spanska), en inspelningsstudio, och en konst- och hantverksskola. Allt för att hålla de unika etniska kulturerna vid liv. Allkonstnären David undervisar vid konstskolan och är även lärare i teknologi och matematik.

Tillsammans med sin familj och vänner är David via centret förebilder för Tobafolket. De gör ett fantastiskt arbete genom utbildning, konst, musik med mera.

Tack till alla som stöttar Hoppets Stjärnas arbete i Argentina!

Under bilderna och filmerna finns mer information om vårt arbete i Argentina.

 

Man med trummor
David bakom trummorna i studion på kulturcentret.

 

Tre män i ett klassrum
David tillsammans med Daniel och Fernando från vår lokalorganisation i Argentina.

 

två män i ett rum.
Radiostationen Radio Sayatén FM 102.1.

 

Tre män i argentina
David tillsammans med två kollegor vid kulturcentret i Noqayi.

 

Man i argentina
David i musikstudion.

 

Kenth Johansson har arbetat i Argentina sedan 1972. Hör honom själv berätta hur det hela startade!

 

I filmen nedan ser ni elever på högskolan CIFMA i Seanz Pena, Argentina tränar på tobadans.

Vårt arbete i Argentina

I Chaco-provinsen hjälper vi utsatta barn och deras familjer från minoritetsgruppen Toba. Vår förskola i Nam Qom är den enda i regionen där barnen får undervisning både på spanska och sitt eget modersmål.

Vi ger barnen stöd under hela uppväxten och i väl valda fall upp till högskolenivå. Stödet omfattar skolmaterial, studiehjälp, rådgivning och månatlig matutdelning till barnens familjer. Vi driver också en yrkesskola med kurser i matlagning, bakning, frisering och textilarbete.

Sedan starten 1972 har vi byggt hus, skolor, förskolor och dragit vattenledningar. 1990 invigde vi Tobafolkets första hälsocentral med allmän klinik, hjärtlungklinik, barnavdelning, gynekolog, tandläkare och apotek. Idag får 15 000 personer tillgång till gratis vård tack vare den.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.