19 maj 2017
CoreIT ska förvandla Jimba

På Kenyas landsbygd gror en dröm. Där andra bara ser torr mark och dött gräs ser Gilbert Ochieng ett sprudlande skolområde med klassrum, matsal, lekplats och bibliotek. Nu går Örnsköldsviksföretaget CoreIT i spetsen för ett samarbete som ska förverkliga den visionen.
Jimbaskolan, som ligger på landet en dryg timmes bilfärd från Mombasa, består i dagsläget av tre klassrum och ett provisoriskt kök samt en brunn med tillhörande vattentorn. Här går idag 150 barn, men de barn som det inte finns plats för är mångdubbelt fler än så. I vintras besöktes skolan av Jim Rönnlund, sälj- och marknadschef på IT-kunskapsföretaget CoreIT som 2016 inledde ett samarbete med Hoppets Stjärna.
– Vi ville vara med på ett aktivt sätt och inte bara stoppa in pengar, säger han. Vi ville ha något långsiktigt där man kan vara med på hela resan, och när vi fick höra om Jimba kände vi att det lät superbra. Vi vill börja med att få till ett ordentligt kök och ordentliga toaletter, så att förutsättningar skapas för att kunna ta emot fler barn som alla blir väl omhändertagna.
Star of hope CoreIT ska förvandla Jimba jim coreit jimba
Jim Rönnlund har själv besökt den kenyanska byn Jimba där satsningen planeras.
I den preliminära plan som skissats upp av Gilbert Ochieng, ansvarig för Star of Hope Kenya, finns såväl klassrum, kök och personalutrymmen som lekrum, lekplats och bibliotek. Vad CoreIT också tittar på är att säkerställa så att vattnet, avloppen och solenergianläggningen räcker till även den dag när skolan kan ta emot fler elever.
– Vi har pratat med ett antal företagskunder som vi jobbar tajt med och som är intresserade att bidra, berättar Jim. Men för att kunna förverkliga allt vi vill göra där nere skulle man behöva några till som går in, så att vi varje år kan ge tillräckligt stöd för att bygga upp det här. Det är vad vi jobbar på nu.