Mina sidor

1 oktober 2009
Cia oroar sig för sitt fadderbarn på Filippinerna

Cia tillsammans med Pola 2007
”Men jag vet att skolan fungerat som en säker tillflyktsort.”

När Cia Buchholz öppnade en av kvällstidningarnas hemsida sent i lördagskväll fick hon en mindre chock. En svart rubrik berättade att Manila lagts under vatten och att hundratusentals människor flytt från sina hem. Genast gick tankarna till hennes fadderbarn Pola som bor i Taytay, ett av Manilas slumområden.

Sedan Cia Buchholtz från Stockholm blev fadder för Pola har de haft en nära kontakt. Båda har skickat brev och foton och i 2007 besökte Cia Pola i Taytay där hon bor med sin familj i ett litet skjul och studerar på Hoppets Stjärnas skola. I helgen nåddes Cia av nyheten att Manila lagts under vatten och att Polas område var ett av de värst drabbade. Sedan dess har hon noga följt utvecklingen på Hoppets Stjärnas hemsida.

Är du orolig?

Ja, jag tänker på henne hela tiden. Och alla andra som bor i Taytay. Har hon fått rent vatten eller mat? Hur är det med sjukdomar? Har hon skadat sig? Är hon rädd? Och hur har det gått för resten av familjen, hennes pappa och farmor? Och vad kan jag göra härifrån? Men jag är inte rädd, jag vet att hon kunnat ta sin tillflykt till skolan som så många andra i Taytay gjorde när de såg att vattnet började stiga.

Har du försökt få tag på information om Pola?

Läget måste stabiliseras först innan man kan få veta något. Visst vill jag veta allt, så fort som möjligt, men jag förstår också att det är svårt att få fram information; vägarna är oframkomliga, elen fungerar sporadiskt eller inte alls, datorer har förstörts… Då är det såklart svårt för personalen på Filippinerna att få en överblick och att kommunicera den information de har.

Frågan ”vad kan jag göra härifrån” delas av många just nu. Det är lätt att känna sig maktlös när man ser svåra katastrofer drabba människor långt bort, särskilt när de som far illa är personer man känner och bryr sig om. Men du behöver inte känna dig maktlös – du kan göra skillnad genom att ge en gåva till vår katastroffond. Pengarna används till att hjälpa de som drabbats av tyfonen och till att reparera våra skolor.

Ge en gåva här!

 

 

 

 

 

 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.