Cia tillsammans med Pola 2007
“Men jag vet att skolan fungerat som en säker tillflyktsort.”

När Cia Buchholz öppnade en av kvällstidningarnas hemsida sent i lördagskväll fick hon en mindre chock. En svart rubrik berättade att Manila lagts under vatten och att hundratusentals människor flytt från sina hem. Genast gick tankarna till hennes fadderbarn Pola som bor i Taytay, ett av Manilas slumområden.

Sedan Cia Buchholtz från Stockholm blev fadder för Pola har de haft en nära kontakt. Båda har skickat brev och foton och i 2007 besökte Cia Pola i Taytay där hon bor med sin familj i ett litet skjul och studerar på Hoppets Stjärnas skola. I helgen nåddes Cia av nyheten att Manila lagts under vatten och att Polas område var ett av de värst drabbade. Sedan dess har hon noga följt utvecklingen på Hoppets Stjärnas hemsida.

Är du orolig?

Ja, jag tänker på henne hela tiden. Och alla andra som bor i Taytay. Har hon fått rent vatten eller mat? Hur är det med sjukdomar? Har hon skadat sig? Är hon rädd? Och hur har det gått för resten av familjen, hennes pappa och farmor? Och vad kan jag göra härifrån? Men jag är inte rädd, jag vet att hon kunnat ta sin tillflykt till skolan som så många andra i Taytay gjorde när de såg att vattnet började stiga.

Har du försökt få tag på information om Pola?

Läget måste stabiliseras först innan man kan få veta något. Visst vill jag veta allt, så fort som möjligt, men jag förstår också att det är svårt att få fram information; vägarna är oframkomliga, elen fungerar sporadiskt eller inte alls, datorer har förstörts… Då är det såklart svårt för personalen på Filippinerna att få en överblick och att kommunicera den information de har.

Frågan ”vad kan jag göra härifrån” delas av många just nu. Det är lätt att känna sig maktlös när man ser svåra katastrofer drabba människor långt bort, särskilt när de som far illa är personer man känner och bryr sig om. Men du behöver inte känna dig maktlös – du kan göra skillnad genom att ge en gåva till vår katastroffond. Pengarna används till att hjälpa de som drabbats av tyfonen och till att reparera våra skolor.

Ge en gåva här!

 

 

 

 

 

 

Dela med dina vänner: