Mina sidor

6 november 2012
Rapport från orkandrabbade byn Hesse, Haiti

En av de byar som låg mitt i orkanen Sandys väg är Hesse, där Star of Hope driver en skola för ca 350 barn. Jordbruk, och därmed den kommande skörden, totalförstördes. Boskap dog och vattenledningar skadades. Nu vädjar barnens föräldrar om matpaket, innan svälten slår till.

HJÄLP OSS RÄDDA LIV I HAITI – GE EN GÅVA HÄR! 

 Vår medarbetare, Tony Boursiquot, besökte Hesse tidigare i veckan. Detta är hans rapport:   

Efter orkanen Sandy var det under flera dagar omöjligt för oss på Star of Hope att ta oss till de drabbade projekten. Så fort vi fått veta att vägarna åter var öppna körde vi till byn Hesse, eftersom vi fått veta att Sandy slagit hårdast mot just detta område.

Vi träffade en grupp föräldrar som berättade att deras jordbruk, och därmed grödorna som snart skulle skördas, har totalförstörts. Den lilla mat familjerna har i sina hem kommer räcka en vecka till, sen är det slut. Nästa skörd kan tidigast komma våren 2013. Fram till dess vet de inte vad de ska ge sina barn att äta.

Familjerna har även förlorat sin boskap, vilket innebär att de förlorat den lilla ekonomiska trygghet de hade. I vanliga fall hade de kunnat sälja kycklingar eller en get och på så vis fått lite extra inkomst att köpa mat för.

Familjerna bad om matpaket och redskap till jordbruket, så de kan få en ny skörd till våren.

Utöver förstörda jordbruk och förlorad boskap, orsakade orkanen även en del skador på familjernas hustak. Plåt har blåst bort. Familjerna är dock mycket mer oroliga över byns vattenförsörjning, som skadats. Just nu måste man gå väldigt långt för att få tag på rent dricksvatten.

Även byskolans matsal, där barnen äter skollunch och där Star of Hope håller syutbildning för några av byns vuxna, har skadats. Hälften av all takplåt har blåst bort och lämnar lokalen utan skydd mot regn.

Förutom matpaket och boskap, ber familjerna alltså även om hjälp med att laga vattenledningar och laga taket på skolans matsal.

Trots alla skador skickade föräldrarna sina barn till skolan redan dagen efter orkanen dragit vidare. De vet att barnen får mat på skolan, åtminstone några dagar i veckan.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.