2 april 2019
Bianca i Iasi

Bianca, 19 år, studerar konst på universitet i Iasi, Rumänien. Hon är väldigt dedikerad och hoppas kunna arbeta med konst i framtiden. Det finns nog goda chanser till att hon lyckas, hon har redan deltagit i flera utställningar trots sin unga ålder.
Hon har kämpat hårt för att komma dit. Hon föddes med autism, vilken är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter med socialt samspel och benägenhet att göra saker på ett upprepat sätt. Den som har autism kan tycka det är svårt att veta hur de skall bete sig i olika situationer, ha svårt att tolka kroppsspråk och förstå andras känslor och tankar.
Hoppets Stjärnas arbete med funktionsnedsatta har pågått sedan 1990 och är idag omfattande. Vi har habiliteringsverksamhet, integreringsarbete och arbetar med uppbyggnad av föräldraföreningar.
Bianca var två år när hon fick kontakt med Hoppets Stjärna i Iasi första gången. Hon har sedan dess fått fin hjälp på vårt center. En var åtgärd var habilitering för Bianca – ett livslångt program för utbildning, arbete, fritid och bostad. Hennes mamma har varit delaktig i hela vägen vilket är viktigt.
Det har gått bra för Bianca. Hon är duktig i skolan och hon är aktiv i den ungdomsgrupp för barn med olika funktionsnedsättningar som finns på centret.
– Jag är jätteglad att vi kom i kontakt med Hoppets Stjärna när jag var liten, säger Bianca. De betyder allt för mig och min mamma. Jag känner mig som en lycklig stjärna. Jag är så tacksam att jag skapade en tavla åt Hoppets Stjärna som nu hänger på väggen på centret.
Bianca berättar mer om sin stora passion – konsten:
– Jag lärde mig grunderna av min lärare på gymnasiet, och har byggt vidare på det, dels i skolan, men det jag jobbar mycket med olika projekt hemma. Jag vill arbeta med det i framtiden, jag vet inte hur men på nått sätt. Det är min ena dröm, den andra är att köpa en bil så jag kan åka runt i tillsammans med min mamma.
Star of hope Bianca i Iasi bianca 2 1