Mina sidor

5 april 2020
Bianca i Barlad

Bianca i Barlad är ett av många tusentals barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar i Rumänien som fått hjälp av Hoppets Stjärna. Vårt arbete i landet började när kommunism föll i slutet av 80-talet och alla barnhem med fruktansvärda förhållanden upptäcktes.
Efter de första biståndsinsatserna för att hjälpa de nödställda strukturerades arbetet och vi har i dag ett halvdussin center där barnen får hjälp med sin personliga utveckling. Förutom specialistvård så får hela familjen moraliskt stöd och får deltaga i workshops och andra aktiviteter.
Bianca föddes med Downs syndrom är idag 15 år. Kort efter att hon föddes skilde sig hennes föräldrar. Mamman ville behålla Bianca hemma. Hennes pappa ville lämna henne på en institution. Då de inte kom överens så lämnade pappan den nystartade familjen bakom sig. Mamman var förkrossad men samtidigt ville hon göra det bästa möjliga för Bianca.
Bianca och mamma kom till Hoppets Stjärnas center i Barlad och har sedan dess fått mycket fint stöd. Tillsammans såg man till att Bianca integrerades i en vanlig skola. Där har lärarna och hennes klasskamrater visat fin förståelse för Bianca och välkomnat in henne i gemenskapen, och de hjälper henne till rätta.
Bianca, precis som många andra med Downs syndrom, behöver lära sig i sin egen takt. Med skolans stöd så går det jättebra och hon har lärt sig alfabetet, och att räkna allt längre. Hon har lärt sig att plus och minus i matte och hon kämpar hårt med läxorna. Hon har lite kortare skoldagar än de andra barnen och kommer till Hoppets Stjärnas center regelbundet för att träna in olika övningar.
Biancas mamma träffade en ny man och tillsammans har de fått två barn till. Tillsammans är det en fin liten familj nu, och styvpappan har accepterat och älskar Bianca som sin egen dotter, vilket är stort för Bianca och hennes mamma.
Bianca har lärt sig allt mer att ta hand om sig själv. Hon hjälper till i hemmet med olika saker, till exempel att skala potatis och göra sallader. På Hoppets Stjärnas center umgås hon med andra barn som har Downs syndrom, och de har en rad olika aktiviteter tillsammans. Hon vill lära sig mycket och nu vill hon lära sig att hantera pengar så att hon kan bli ännu mer självständig.
Star of Hope Bianca i Barlad Bianca 2
Star of Hope Bianca i Barlad Bianca 3

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.