Mina sidor

17 februari 2012
Barn som Joshua förtjänar en bra start i livet

Joshua som förlorade ena armen i sopraset på Filippinerna går i dag i skolan. Ge barn som Joshua en bra start i livet. Foto: Star of Hope

Joshuas första år i livet spenderades inte i en ren och trygg miljö med föräldrar som hade tid att ta hand om honom. Det spenderades på en soptipp. Det var där han bodde, det var där hans föräldrar ägnade dagar och kvällar åt att leta sopor som kunde säljas.

Det var också på tippen han vid ett års ålder förlorade sin ena arm, när sopberget plöt sligt rasade. Hundratals människor begravdes levande, de flesta återfanns aldrig. Själv minns inte Joshua olyckan, men han har hört historien av sin pappa som mot alla odds lyckades rädda honom:

– Jag vet att det var tidigt på morgonen och att många låg och sov. Det hade regnat mycket så allt var blött. Sen började soporna röra på sig, det blev en lavin som begravde många människor. Flera dog. Det var då jag tappade min arm… Den fastnade i soporna och slets loss.

Joshua befann sig i familjens hem, som försvann ner i det enorma sopberget. I sista sekunden fick Joshuas pappa tag på honom och lyckades otroligt nog hålla fast honom trots det hårda trycket från soplavinen, som drog Joshua mot en säker död. Joshua fick behålla livet, men förlorade armen. Det är smärtsamt att möta barn som Joshua. Han är ett tydligt bevis på att vår gemensamma värld inte är rättvis och att barn, som är så sårbara, far illa.

Överlevde soplavien, men hur skulle det gå för honom?

Joshua överlevde soplavinen, men skulle han överleva den svåra fattigdomen? Livet på soptippen är hårt. Människor som bor här måste arbeta från tidig morgon till sen kväll, men har ändå inte råd med mediciner, skolavgifter eller ens tillräckligt med mat. Det mesta talade för att Joshua skulle tvingas upprepa sina föräldrars fattigdom, dessutom med ett svårt handikapp. Det såg ganska hopplöst ut för Joshua.

Vändningen kom när Joshua fick hjälp från Star of Hope. Ett år efter olyckan fick familjen ett nytt hus och när Joshua var gammal nog för skolan betalade hans fadder skolavgiften. Joshua är den första i sin familj som får en utbildning.

Nu drömmer Joshua om framtiden

När vi träffar Joshua, som idag hunnit fylla 13, är det svårt att föreställa sig att han fick en så tuff start i livet. Han har på sig en ren skoluniform och skämtar, skrattar och spelar fotboll med sina klasskamrater. Som vilket barn som helst. Det enda som skiljer honom från de andra är armstumpen som sticker ut genom ena skjortärmen. Visst, soptippen står kvar och hans föräldrar försörjer sig fortfarande på att återvinna sopor, men tack vare skolan kan Joshua drömma om ett annat liv:

– Jag ska bli polis, säger Joshua. – Jag ska hjälpa andra människor som har det svårt.

Du kan Ge ett barn en bra start i livet. Ge en gåva idag!

Se bilder från vår skola i Taytay, Filippinerna.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.