19 juli 2010
Barn och ungdomar från Tjernobyl på läger i Sverige

Just nu pågår ett läger i Grönbo utanför Lindesberg för barn och ungdomar som drabbats av Tjernobylkatastrofen. Bakom årets läger står Hoppets Stjärna, olika företag, den ukrainska organisationen Weplus och lokala församlingar.

Lägren betyder mycket för barnen och ungdomarna, som tillhör den andra generationen av Tjernobyldrabbade och som lider svårt av både sjukdomar och fattigdom. På lägret får de vila, leka och umgås i en ren och vacker miljö tillsammans med andra som är i samma situation. Lägren i eller runt Lindesberg har anordnats i 13 år, både med och utan Hoppets Stjärnas medverkan.

– Kritiker kan mena att ett par veckor på läger saknar betydelse, men vi har fått mängder av rapporter som berättar hur dessa veckor har en enormt positiv inverkan på barnen och deras framtida liv, sa Ulrika Kallin som representerade Hoppets Stjärna på invigningen av lägret.

– Jag vill ge en stor eloge till alla som har planerat det här lägret, både församlingar i regionen, företagare och Weplus som gör ett fantastiskt arbete i Ukraina.