Mina sidor

13 december 2011
barn från Lettland utsedd till ”Lettlands stolthet”

Olegs ett förredetta fadderbarn fick priset
Olegs föddes för 30 år sedan i Lettland med en defekt på ryggraden. Som konsekvens av detta övergavs han av sina föräldrar och hamnade på institution. Sedan 90-talet har han fått hjälp från Hoppets Stjärna och just nu studerar han på universitet i Riga. Idag, den 13 December, tar han emot priset ”Lettlands stolthet” från Lettiska kanal tre.
Olegs liv har aldrig varit lätt, men tack vare en benhård envishet och stöd från Hoppets Stjärna och en familj i Tibro har han ändå kunnat förverkliga många av sina drömmar. Nu siktar Olegs mot en forskarkarriär i Lettland där han vill undersöka institutionsboendets konsekvenser för människors utveckling och vad det kostar samhället.
Ämnet intresserar Olegs eftersom har själv växte upp på barnhemmet Baldone utanför Riga. År 1992, när Olegs var 10 år gammal, kom personal från Hoppets Stjärna dit för att hjälpa barn som fanns på institution i Östeuropa, eftersom många av dessa levde under rent omänskliga förhållanden. När Hoppets Stjärna idag frågar Olegs vad han minns från den tiden svarar han direkt: ”Ni såg till att vi fick lärare till barnhemmet som lärde oss att läsa och skriva”.
Under åren som följde fick Olegs möjligheten att komma till Sverige under sommarlov och juluppehåll. Detta tack vare en familj i Tibrå som önskade hjälpa ett barn från östeuropa – och Olegs blev det barnet. Han såg till att lära sig svenska och efter 20 år på barnhemmet i Baldone erbjöds Olegs att studera på Folkhögskola i Vadstena. Efter avslutade studier och sommarjobb som guide i Vadstena återvände Olegs till Lettland, där han gick ut yrkesgymnasiet i Jurmala med höga betyg.
Tack vare stöd från Hoppets Stjärna kan Olegs nu studera på heltid vid universitetet i Riga. Efter två decennier på institution får han nu äntligen bo själv i en liten lägenhet. Priset ”Lettlands stolthet” tar han emot idag, måndagen den 13 december.
Ett stort GRATTIS till Oleg från oss på Hoppets Stjärna!

Hjälp oss ge fler barn en bra start i livet – BLI FADDER! 

 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.