1 december 2019
Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina

Förra veckan var det säsongsavslutning för eleverna på vår yrkesskola för utsatta i norra Argentina. Ett 40-tal elever som har lärt sig matlagning, bakning, och hantverk.
Hoppets Stjärnas insamlingsansvarige Maria Presson deltog i ceremonin och berättar:
– Helt fantastiskt att vara här. Roligt att återigen se att utbildning lönar sig. Kvinnorna, många ensamstående mammor, har i och med detta fått försörjningsmöjligheter. De har fått verktygen att skapa sig sin egen framtid. Jag fick även möjligheten att deltaga i undervisningen tidigare i veckan och lärde mig då att göra ”churros” vilket var kul, spännande och smaskigt.
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 9
Eleverna går två år på sin utbildning och får vid avslutad kurs ett diplom. En del har fått anställning på olika ställen runt om i kommunen, andra har påbörjat försäljning av olika maträtter, bakverk eller hantverk från sina hem.
En av de som precis avslutat årskurs ett på matlagningskursen är Merari, 18. Hon går samtidigt andra året på gymnasiet och säger:
– Jag har lärt mig mycket som jag har nytta av. Det är många olika maträtter, snacks och bröd som jag använder i vardagen. Jag kommer hit tre gånger i veckan efter skolan är över för dagen. Det kommer vara ett mycket bra komplement för mig när jag gått klart kursen. Jag har sålt en del snacks till bland annat grannar och hoppas det blir mer framöver.
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 6
På bilden ovan kavlar Merari ut en deg som ska bli empanadas när det är klart. Nedan tar hon emot diplom från landschefen David Johansson under avslutningsceremonin.
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 10
Avslutningsfesten hölls först en ljummen vårkväll på gårdsplanen framför själva kurslokalerna. Där hölls tacktal och diplomutdelning innan tillställningen fortsatte inomhus med utställning och försäljning av kursdeltagarnas snacks och hantverk. Ett årligt återkommande event som uppskattas av elever, personal och gäster.
Yrkesskolan som påbörjades på 1980-talet tar nu en julpaus innan den fortsätter i början av 2020. Tack till alla som stöttar yrkesskolan och annan verksamhet i Argentina.
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 4
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 5
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 2
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 11
Nedan några bilder från en av kursdagarna.
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 8
Star of hope Avslutningsfest på yrkesskolan i Argentina Yrkes 7