Mina sidor

15 augusti 2018
Att stjäla en utbildning

Alla som haft skolbarn, eller som själva varit skolbarn, vet att det med jämna mellanrum behövs nytt skolmaterial. Skrivblock fylls, pennor knäcks, suddgummin tappas bort – och du måste dessutom skydda skolväskans innehåll från inbrott och naturkatastrofer.
Åtminstone i Haiti.
En het januarinatt vaknar Tony och Myrtha av att deras hundar skäller vilt ute på gården. Tony kliver upp, går ut på verandan och spanar ut i mörkret, men kan inte se något ovanligt. Denna natt står kartonger med nya pennor, kritor, block, pennvässare och linjaler under ett vindskydd intill muren, och det verkar nästan som om det är dem hundarna skäller på.
Huset, som Tony själv har byggt, ligger i en förort till Port-au-Prince – och liksom alla hus här ute omgärdas det av höga murar. De höjer sig tre meter upp och kröns av taggtråd, för när polisen har förlorat kontrollen över brottsligheten får var och en skydda sig själv.
Tony och Myrtha leder Hoppets Stjärnas verksamhet i Haiti, och Tony lade sig tidigt den här kvällen, för innan dagen gryr ska han bege sig ut på landsbygden med skolmaterial till Jeanton, en av våra sju skolor i landet. Behovet är skriande efter att barnens hem har översvämmats av skyfall som, bland mycket annat, förstörde mängder av block och böcker. Det blir lätt så när möblerna är väldigt få och hemmet har ett enda rum med golv av stampad jord.
På plats i Jeanton nästa dag märker Tony att det verkar saknas kartonger. Skolmaterialet räcker inte till alla barn, så som det borde ha gjort – och när Tony återvänder hem förstår han varför. Ett stenkast utanför gårdsmuren har hans grannar hittat Tonys skottkärra och en av kartongerna, som brutits upp och sedan lämnats där. Tydligen var färgglada skolböcker inte den sortens skatter som inbrottstjuvarna hade hoppats på att hitta. Och det är väldigt synd – för en god utbildning är med stor sannolikhet precis vad tjuvarna skulle behöva. En fullbordad skolgång, med de möjligheter till försörjning som den för med sig, är nämligen ett av de allra bästa sätten att hålla folk borta från brottets bana.
Låt ingen stjäla barnens framtid, och låt inte deras yrkesdrömmar spolas bort av nästa skyfall.
GE DEM EN LJUSNANDE FRAMTID – GE ETT SKOLPAKET! 
Star of Hope Att stjäla en utbildning HA boyer skolpaket mb1808 2

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.