Mina sidor

19 december 2011
Att se svälten i vitögat

Nordvästra Kenya har drabbats av den värsta torkan på 60 år • Varje dag dör barn och äldre av brist på mat och rent vatten • Boskapen, folkets rikedom och levebröd, har dött • Star of Hope har nått fram med mat till 11 200 människor i byarna Kerio och Nakina • Nu behövs långsiktig hjälp i form av vatten!

Nu behövs vatten!

En svältande befolkning i byn Nakino kom springande med hinkar och byttor vid Star of Hopes matutdelning i mitten av november. Norska journalisten Anne Gustavsen, tillsammans med vår verksamhetsledare i Norge, Fred Thornæs, fick under några dagar följa med våra kenyanska medarbetare till Turkanadistriktet i nordvästra Kenya, ett område svårt märkt av torka och svält.

Text & foto: Anne Gustavsen

Efter sju timmars körning i svår ökenterräng var vi äntligen framme hos den svältande befolkningen i byarna Nakino och Kerio, där vår matutdelning skulle ske. För mig var det ett chockartat möte med ett folk präglat av långvarigt lidande, torka, törst och svält.

Det var med blandade känslor jag såg hela bybefolkningar samlas med hinkar och byttor, redo att ta emot det vi hade att ge. Det vi gav kändes som en droppe i havet, ändå var de så tacksamma, men slitna apatiska och desillusionerade. Flera av dem jag pratade med berättade om långa perioder när de inte har någon mat alls. De berättade om vattnet, flera timmar varje dag tvingades de leta efter vatten, vatten som var skitigt och infekterat men det enda de hade att ge sina barn.

Ett liv med ständig hunger
Värmen fick luften att dallra och den långa torkan hade orsakat meterlånga sprickor i marken. Halvnakna barn med stora magar och tunna kroppar drog mig ständigt i armen för att få något att äta. Kvinnor som ännu inte fyllt 50 år, såg ut som gamla gummor, märkta av flera års kamp för att överleva.

”Det värsta jag sett”
Hela Afrikas horn är drabbat av torka, enligt många den värsta torkan på över 60 år. Turkanafolket i norra Kenya är några av dem som drabbats värst, de har inget kvar. I floden finns det vatten ibland, det används som badvatten för både människor och djur OCH ska även tjäna som dricksvatten. De har inget annat. Att de blir sjuka och dör i både kolera och diarréer är egentligen inte alls konstigt. Värst drabbade är barnen, utan hjälp kommer de få kroniska hälsoproblem eller dö.

Långsiktig hjälp behövs
Lokala borgmästare och ansvariga vi mötte uttryckte frustration över att inte bara omvärlden glömt dem, även Kenyas myndigheter verkar helt ha glömt det här området.

– Vi är oerhört tacksamma för maten, vi behöver mat, men ännu mer behöver vi hjälp att starta långsiktiga projekt som kan förändra situationen på lång sikt, berättar Jeremia, District Development Officer i Lodwar.
– Viktigast är att borra brunnar så att vi har vatten till både människor, boskap och odlingar.

Tillsammans borrar vi brunnar

Den stora vattenbristen har skapat den katastrof vi ser idag, där människor blivit utfattiga och svälter till döds.

Genom att borra brunnar förhindrar vi att människor drabbas lika hårt i framtiden. Boskapen skulle överleva och odlingar skulle kunna vattnas. Det rena vattnet skulle också minska riskerna för sjukdomar som kolera och diarré.

Ge en gåva till vår löpande verksamhet

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.