Förra veckan var det “International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action”. Man vill helt enkelt upplysa om landmineproblemen runt om i världen.

Som nämnt tidigare så har 11 000 personer skadats eller dödats av landminor under de senaste 30 åren i Colombia. Många av dessa är barn. Endast Afghanistan har fler landmineoffer än Colombia.

Jag har träffat en hel del av dessa lemlästade minoffer. Deras fasansfulla berättelser är jobbiga att lyssna på. Många av barnen har bara varit ute och lekt eller varit på väg till skolan. Bang, och deras deras liv har förändrats för alltid.

Ett av offren som jag träffat är Angie. Under 2005 steg hennes bror Anderson på en landmina i familjens trädgård. Medlemmar av FARC-gerillan hade grävt ner landminor som hämnd. FARC gillade inte att Angies pappa har gett vatten till regeringssoldater när de passerade. Anderson och Angie var ute i trädgården för att leka före middagen. Anderson förlorade sitt högra ben.

Angie var fem år gammal när hon förlorade sin vänstra arm den dagen. Efter sex veckors vistelse på sjukhuset började hon rehabilitering och återhämtning hemma. Hennes familj kom i kontakt med CIREC, en organisation som gör proteser och har ett fantastiskt rehabiliteringsprogram. Angie blev inbjuden till CIREC för att få en protes och genomgå ett gediget träningsprogram.

Angie tillbringade mycket tid på CIREC. De har sina egna psykologer, läkare, plus protesfabriken och olika rehabavdelningar. Det är ett “one stop center” för människor i behov av en protes med rehabiliteringsprogram. Människor som kommer från långt borta, som Angie och hennes familj kan sova på plats.

Angie tränade hårt med sin nya protes och fick stort stöd från sin familj och personal. Angie och hennes familj lever idag i exil utanför Colombia. De är rädda att FARC skulle komma tillbaka och hämnas på familjen igen. 

Det var mycket intressant och lärorikt att följa med Angie och hennes familj på resan genom alla steg. Allt från träning med och utan protes till att klara sig i poolen. Dessa vapen borde förbjudas en gång för alla. I CIREC har Hoppets Stjärna en mycet bra samarbetspartner i Colombia och jag hoppas arbetet fortsätter många år.

A Cirec 1

A Cirec 2

A Cirec 4

A Cirec 6

A Cirec 8

A Cirec 15

Dela med dina vänner: