Mina sidor

29 juli 2018
Angela i Ghana

Angela är åtta år gammal och går på Hoppets Stjärnas förskola i Oase Krodua, Ghana. Angelas favoritämne är något som kallas kreativitet, där barnen får måla, rita, dans och musik. Angela älskar att dansa, är medlem i skolans kulturgrupp och gillar den lokala dansen Adowa. Hennes favoritlärare är Simon då han lär ut bra och klär sig bra till skolan.
Star of Hope Angela i Ghana angela 1
Angela kommer till skolan så tidigt som möjligt varje dag och berättar varför:
– Jag vill lära mig så mycket som möjligt för jag vill bli läkare och rädda livet på människorna i byn.
Pappa Frank är snickare och arbetar fem dar i veckan, mamma Grace arbetar på storbönders åkermark som anställd. De har ingen egen odlingsbar mark. Båda jobben är tunga, men båda kämpar på för att försörja familjen som har sju barn. Fyra av dem är äldre än Angela och har gått på samma skola. Mamma Grace är mycket tacksam att skolan serverar både frukost och lunch till alla barnen:
– Lunch har de alltid fått, men 2017 började skolan även servera frukost vilket är mycket bra och underlättar för hela familjen. Vi är mycket tacksamma för denna utveckling.
Star of Hope Angela i Ghana angela 10
Familjen bor i ett hus byggt av lera cirka 700 meter från skolan. I huset finns elektricitet, men vatten måste de hämta i brunn inte allt för långt från bostaden. Hämta vatten till familjen är en av Angelas sysslor hjälper till med hemma efter läxorna är gjorda. Hon hjälper även mamma Grace att göra ordning middagen och diska efter maten. Förutom de personerna så har man även några höns och ett par katter.
Star of Hope Angela i Ghana angela 11
Angela gillar skolan, är jätteglad att de fått ett nytt lekrum också som invigdes under 2018.

Dagsschema

Kl. 05.00 Angelas föräldrar vaknar och börjar förbereda sig för en hård arbetsdag innan de väcker barnen strax före klockan 06.
Kl. 07.00 Efter att Angela har tvättat sig och borstat tänderna börjar hon gå till skolan, oftast med bästa kompisen Christina.
Kl. 08.00 Innan första lektionen med engelska så har eleverna haft samling med morgonbön, versläsning, och sjungit nationalsången.
Kl. 09.00 Frukost. Alla barnen får gröt sedan februari 2017. En utveckling som uppskattas mycket, och barnen är piggare och mer villiga att lära sig.
Kl. 09.15 Matte. Det är kul att lära sig matte men samtidigt är det lite svårt.
Kl. 10.00 Religion och moral.
Kl. 11.00 Rast. Dags att leka med kompisar. Ofta blir det leken ampe, eller kull.
Kl. 12.00 Enviromental studies.
Kl. 13.00 Lunch.
Kl. 13.30 Rast.
Kl. 14.00 Kreativitet. Dags för dagens sista lektion. I ämnet kreativitet är målar och ritar barnen. Man sjunger sånger. Angela är med i skolans kulturgrupp och dansar helst dansen adowa.
Kl. 15.00 Skoldagen är över. Angela gör sällskap med några av sina klasskamrater. Väl hemma gör hon lite läxor, innan hon hjälper mamma med lite sysslor. Hon hämtar vatten, så familjen kan laga middag. Vattenhinkarna är tunga när de är fyllda och Angela får hjälp av sin bror att lyfta upp vattnet. Angela hjälper sin mamma med maten. Innan middagen hinner Angela även leka med grannbarnen. De hoppar gärna twist, det är kul och alla kan vara med.
Kl. 18.30 Middag. Enda gången på dagen som familjen är samlad och man pratar om dagen som varit och om något speciellt har hänt. Efter maten turas barnen om att hjälpa till med disken.
Kl. 20.30 Sovdags. Efter att Angela borstat tänderna är det dags att sova.
Star of Hope Angela i Ghana angela 4
Star of Hope Angela i Ghana angela 7
Star of Hope Angela i Ghana angela 5

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.