Mina sidor

13 september 2018
Alohas ambitioner

Det är lunchrast på skolan i Taytay när en kär gammal vän till lärarna hälsar på. Hon ser ut att vara en av eleverna, men så är inte fallet. 18-åriga Aloha har redan fullbordat en utbildning, fått jobb – och smygstartat ytterligare en karriär.
Vissa människor formligen utstrålar ambition, och Aloha är en av dem. När chansen till ett bättre liv dök upp spelade det ingen roll att hennes egen familj var skeptisk.
– Jag har fått stöd från Hoppets Stjärna sedan trean, berättar hon. Familjen tyckte inte att jag skulle studera, men idag är de väldigt tacksamma för att jag gjorde det.
Aloha är dotter till en snickare och en hemmafru som genom åren drygat ut hushållskassan genom att väva mattor. Själv valde Aloha att utbilda sig inom informationsteknologi. Trots sin ringa ålder har hon redan jobb som kundservicerepresentant – men ambitionen slutar inte där. På kvällstid har hon börjat studera digital konst; ett ämne som hon brinner för.
Hur vill du att ditt liv ska se ut om tio år?
– Om tio år ser jag mig själv som ett av de främsta goda exemplen från skolan. Jag jobbar som grafisk designer och har köpt ett eget hus åt familjen. Jag vill också kunna stödja både min familj och mina far- och morföräldrar.
Aloha sänder också en varm hälsning till sin svenska fadder Susanne med familj.
– De har behandlat mig som sin egen dotter, säger hon. De har gett mig allt jag behövt och även skrivit brev med uppmuntrande ord. Jag tillägnar all min framgång till dem.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.