Mina sidor

Gåvokorg

19 juni 2024
Abels kamp mot cancern
Elvaårige Abel tar aldrig av sig mössan längre. Han bär den inte för att slippa frysa, utan för att slippa bli retad för att han tappat håret. Hans mamma Iorela snyftar till. – Jag skulle offra allt för att göra honom frisk igen!
En mamma med cancersjukt barn i Rumänien

RUMÄNIEN. Det är fortfarande vinter när vi hälsar på hemma hos Abel i byn Valea Seaca. Vi har just levererat ved till familjen, och det behövs. Det är kallt och dragigt. Dagsljus tränger in genom glipor i ytterdörren. Abel sitter hopkrupen i en soffa med ytterkläderna på. Mössan är långt nerdragen, och han undviker ögonkontakt med oss.
Iorela betraktar sin son med oro i blicken.
– Han har isolerat sig mer och mer, säger hon. Han vill inte längre leka med andra barn, för de skrattar åt hans kala huvud. Förr var han duktig i skolan, men nu bryr han sig inte längre.
Den enda plats dit Abel fortfarande kommer frivilligt är Hoppets Stjärnas center i byn.
– Men på sistone har jag inte ens vågat släppa ut honom, säger Iorela. Inte nu när influensan går. Hans immunförsvar är så försvagat.

Familjens hem har ett enda rum. Här sover Abel, hans föräldrar och hans tre syskon.
– Jag är så tacksam för veden, säger Iorela. Vi måste elda konstant för Abels skull. Han skulle behöva ett eget utrymme där han kan vila.
Ett andra rum har börjat byggas, med stöd från Hoppets Stjärna, men när familjen upptäckte att takvirket var ruttet tvingades de att åtgärda det först. Nu är extrapengarna slut, och andra utgifter är mer akuta.
– Det svåraste är att få tag på Abels mediciner, säger Iorela. Det näst svåraste är dieten han måste följa. Och att ta sig till sjukhuset varannan vecka.
Hon kämpar med tårarna.
– Jag skulle offra huset och allt jag äger för att göra honom frisk igen!

En mamma och hennes cancersjuke pojke på sjukhuset i Rumänien

Under hela vårt samtal har Abel suttit tyst i soffan. Vår fotograf Viktor slår sig ner intill honom.
– Jag hörde att barnen retar dig för att du inte har något hår, säger Viktor. Och jag förstår hur det kan kännas att tappa håret.
När Viktor tar av sig mössan och blottar en rakad hjässa tänds något i Abels ögon. Inom några sekunder har han tagit av sin egen mössa. De fortsätter att prata en stund. Bland annat om hur superhjältar alltid är personer som möts av svåra motgångar utan att ge upp. Personer som Abel.
När vi skiljs åt blir Iorela tårögd på nytt. Hon kramar om oss och viskar ”tack!” och vi förstår att hon inte längre syftar på veden. Ibland handlar hjälparbete om att bekosta ved, mat eller byggmaterial.
Ibland handlar det om något så litet, och stort, som att få en elvaårig pojke att ta av sig mössan och le för första gången på länge.

 

***

Hjälp Abel att bli frisk!
Swisha ”Abel” till 900 25 36.

***
Fakta/Helhjärtat for romerna
Sedan 2015 driver vi resurscenter för utsatta romska barn i Rumänien. Läxhjälp, mat och extraundervisning på centren kompletteras med sociala insatser som utdelning av ved och boskap.

En kvinna med ved i Rumänien.

Kvinna värmer sig vid vedkamin i Rumänien.

EN mamma sorterar mediciner åt sin cancersjuke son.

Mediciner.

EN mamma med sin cancersjuke son i deras hem i Rumänien.

Pojke i sitt hem i rumänien

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.