12 juli 2010
10 år sedan sopbergsskredet i Payatas, Filippinerna

I lördags var det exakt 10 år sedan den enorma soptippen i Payatas, Filippinerna, rasade. På och runt soptippen bodde då cirka 75.000 människor, varav minst hälften var beroende av soptippen för sin överlevnad. En majoritet av de som dog i sopberget var barn.

Människorna som bodde på och runt soptippen i Payatas livnärde sig på att leta sopor för återvinning. När den 3,5 miljoner kubikmeter stora tippen rasade begravdes hundratals människor under ruttnande sopor. Några grävdes fram levande medan andra hann omkomma under avskrädet. Hundratals människor återfanns aldrig.

Veckorna efter katastrofen fanns Hoppets Stjärna på plats för att bistå de drabbade. Vi delade ut mat, vatten, mediciner, kläder och myggnät. Senare genomförde vi flera långsiktiga insatser, bland annat så byggdes 30 bostäder till några av de mest behövande familjerna. Ett fadderprogram inleddes för att barnen skulle få en utbildning och kunna bryta fattigdomsspiralen de fötts in i. Några av dessa barn får idag hjälp med studier på universitetsnivå.

Soptippen då? Idag, 10 år efter raset, fungerar soptippen i Payatas på samma sätt som tidigare. Det enda som ändrats är namnet. Tiotusentals människor lever där, i små skjul byggda av plywoodskivor och plåt för att leta papp, plast, burkar, metall och stearin. Många av sopletarna är barn som borde gå i skolan.

Se bildspel från Payatas HÄR

Skänk en gåva till vårt viktiga arbete i Filippinerna HÄR

Skriv att du vill att pengarna ska gå till Filippinerna i meddelanderutan som finns en bit ned på sidan.

Tack vare ditt stöd kan vi ge framtidstro där det behövs som mest