Jag var i Argentina första gången juli 2005. Där fick jag se och uppleva det fantastiska arbete som Hoppets Stjärna med familjen Johansson som ansvariga har gjort sedan 1970-talet.

Fokus har hela tiden varit att hjälpa och förbättra livet för den utsatta minoritetsgruppen Qom (även kallad Toba). Det började med att rädda liv; hus byggdes, vatten drogs fram, sjukstugor byggdes och bemannades. Man började dela ut matpaket, vilket man fortfarande gör till det allra fattigaste. Numera är arbetet mer inriktat på att hjälpa människor med utbildning ända upp på universitetsnivå. Man driver även egna yrkesskolor

En av alla barn jag mötte 2005 och som får hjälp av Hoppets Stjärna är Zinthia, elva år. Hon gick i årskurs sex och var blyg och reserverad som många är där uppe i norra Argentina. Hennes favoritämne var då matematik, och hon ville bli lärare när hon växer upp. Jag hoppas kunna följa upp det nån gång och se vilken inriktning i livet hon tog till slut. Hon borde bli 22 år i år om jag räknat rätt.

Familjen var riktigt fattig så allt stöd var och viktigt och nödvändigt. Flera av Zinthias vuxna syskon har bildat familj men kan inte flytta hemifrån så man bodde många i familjens enkla hus. Ett vanligt problem bland befolkningen. Huset var funktionsdugligt men skulle behöva renoveras inifrån och ut. Det blir aldrig riktigt rent, då det är stampad jordgolv som dammar när det är torrperiod men som bli gegga under regnperioderna.

       Jag och min familj är väldigt tacksamma för den hjälp vi får, berättar Zinthia lite blygt. Matpaketet vi får varje månad är bra. Och mina äldre syskon får hjälp med skolbidrag så att de kan studera på högskola. Vi är fattiga och bor rätt dåligt. Men vi hoppas det ska bli bättre i framtiden.

När skoldagen är slut så går Zinthia hem och gör sina läxor och hemsysslor. Hon hjälper till med disk, tvätt och matlagning. På söndagar går Zinthia i kyrkan och hon skulle vilja bli söndagsskollärare i framtiden.

Några bilder på Zinthia:

zinthia 1

zinthia 2

zinthia 3

zinthia 5

zinthia 6

zinthia 7

zinthia 8

zinthia 9

zinthia 10

Dela med dina vänner: