I Haiti är väldigt många barn utanför skolsystemet hel och hållet. En siffra som nämns 200 000 barn som inte går i skolan. Tragiskt.

Även om gratis skolgång är garanterad enligt lag, så är det många andra kostnader som håller barnen utanför klassrummen. Skoluniform, skor, böcker, anteckningsmaterial blir ekonomiska bördor som blir för svåra för många att hantera.

Många familjer är för fattiga för att skicka alla sina barn till skolan. De kanske skickar en av tre eller två av fem. De andra får tyvärr stanna hemma och hjälpa till med hemmet. De får sköta djuren eller ta hand om sina småsyskon när föräldrarna arbetar med jordbruket. Jag har sett det för ofta, barn som jobbar på fälten istället för att vara i skolan. Eller på lokala marknaden säljandes frukt och grönsaker.

En del av de barnen som inte börjar skolan i tid skickas ett par år senare till skolan när föräldrarna anser sig ha råd att ge sin dotter eller son en chans trots allt.

Jag har mött dem i Haiti, barnen som börjar skolan några år för sent. En av dem är Yonide i byn Boyer, som jag träffade för några år sen. Trots att hon var tio år gammal, gick hon bara i årskurs ett. Hon borde varit i årskurs fyra. Yonide, trots sin sena skolstart så är hon dedikerad att ta chansen hon fått att börja skolan till slut. Yonide berättar:

– Vi har en liten jordplätt och min far försöker odla ris och majs på den, men det ger inte så mycket inkomst. Min mamma har inget jobb och stannar hem för att ta hand om huset. Jag är glad att jag är i skolan nu.

Yonide är ivrig att lära sig mer och hennes favoritämnen är franska och det lokala språket Creole. Hennes lärare är extra snäll mot henne så hon kan hänga med ordentligt och känna trygghet och vilja att fortsätta sin utbildning. Yonide vill bli lärare när blir stor men hon vet att vägen dit är lång.

Vårt team i Haiti peppar regelbunden föräldrarna att skicka sin barn till skolan när det är dags att börja skolan. De försöker påpeka de långsiktiga fördelarna med utbildning. Lärarna hjälper till att bära ut budskapet. Föräldrarna förstår budskapet och uppskattar stödet men för många är det tyvärr fortfarande svårt att skicka alla barn till skolan i tid. Jag hoppas att allt fler får möjligheten att skaffa sig en bättre framtid för sig själva. Nu är jag glad att Yonide fick chansen och tog den.

Klicka här för mer om Hoppets Stjärnas arbete i Haiti.

 

Dela med dina vänner: