Barnen i Manga älskar sin förskola, men de börjar få det trångt. Desperata mammor lämnar sina barn på skolan för att barnen ska få mat. 90 småttingar från 0 till 5 års ålder trängs i samma byggnad, och nu drömmer personalen om ett eget hus för de allra yngsta.
– Vi vill kunna ta emot fler barn längre och ge dem en trygg plats, säger vicerektorn Esmeralda.

Hoppets Stjärnas allra första projekt finns i Montes Claros, men det är inte vårt enda i Brasilien. 28 mil norrut, på en höjd vid São Francisco-floden, ligger byn Manga. Nyligen hamnade hela landskapet kring skolan under vatten. Översvämningen slukade vägarna och nådde dörrhandtagen på husen närmast floden. De 28 milen tog 6 timmar att avverka för vår fotograf Dennis Thern.

– De sista två timmarna var den sämsta väg jag upplevt någonstans i världen, säger han. Det var som att köra över en tvättbräda, och det berodde förstås på översvämningen. Tyvärr hade många odlingsfält blivit förstörda.

Papporna saknas
Många av barnen på förskolan uppfostras av ensamstående mammor. Vissa pappor sitter i fängelse, andra har övergett sina familjer. De mammor som inte lyckas hitta jobb får klara sig
på 800 kronor i socialbidrag, och det räcker inte långt. För dem blir skolan en räddning.
– Det är som en konsert här inne varje morgon, säger Esmeralda. Innan barnen har fått frukost av oss gråts det mycket, för många av dem får ingen mat hemma. Vi tar emot småbarn från desperata mammor som inte har någon mat att ge dem. De vet att barnen kommer vara mätta så länge de är hos oss.

Fem år och undernärd
Ett av de barn som Esmeralda välkomnat är femåriga Camille. Hon sitter tyst och orkeslös på sin plats. Hon är undernärd, så personalen ser till att hon får extra matportioner.
– Det var smärtsamt att se hennes tomma blick, säger Dennis. Det är ju alltid jobbigt att träffa barn som lider. Samtidigt blir det en påminnelse om varför Hoppets Stjärna behövs.

Vill bygga nytt
Skolbyggnaden i Manga invigdes 1991. 2005 tog kommunen över huvudansvaret, men nu har skolans personal bett Hoppets Stjärna att komma tillbaka. De känner att kommunens resurser inte räcker till för alla barn som behöver deras hjälp. 31 års användning har gjort skolan sliten. Personalen gör beundransvärda insatser med små medel, men de drömmer om att göra mer. Rusta upp, reparera, måla. De önskar sig också pedagogiska leksaker, utbildningsmaterial och färgglada väggplanscher. Sist men inte minst drömmer de om att bygga en ny förskola för de allra yngsta. Platsen har de redan valt. En tom yta på den inhägnade skolgården står redo att tas i bruk.
– Då skulle vi kunna hjälpa fler barn, säger Esmeralda.

Ge en gåva här >>>

Se en kort film och bilder nedan från förskolan Manga i Brasilien!

 

 

Dela med dina vänner: