VÅRT ARBETE I RYSSLAND

I Ryssland arbetar Hoppets Stjärna tillsammans med den lokala organisationen Help for Children Charity Foundation med stöd till både barn på institutioner och ungdomar/unga vuxna som växt upp på institution.

Våra projektländer » Ryssland

Vårt arbete i Ryssland

Natalia Kirillova, chef för Help for Children Charity Foundation i Ryssland.

Läs artikel om våra ryska hjältinnor

I Ryssland arbetar Hoppets Stjärna tillsammans med den lokala organisationen Help for Children Charity Foundation med stöd till både barn på institutioner och ungdomar/unga vuxna som växt upp på institution. Vi ger även stöd till projekt som förbättrar situationen för barn med funktionsnedsättning. Konkret arbetar vi bland annat med att utbilda vårdpersonal, myndigheter och föräldrar så att de ska kunna ta hand om och ge barnen möjlighet att utvecklas på bästa sätt.

Hoppets Stjärna vill främst stötta verksamheter som gör det möjligt för barn att bo i familjer, då vi menar att detta är bättre än att växa upp på institution. I Ryssland har vi ändå valt att ge stöd till föräldralösa barn på institution. På de institutioner vi stöder tas barnen omhand av utbildad, engagerad personal som ser barnens och vill ge dem en bättre tillvaro. Vi fokuserar mycket på framtiden, livet efter institutionen. På sikt ska dessa barn ges förutsättningar att integreras i samhället.

 Via Help for Children stöttar vi även barn och ungdomar med olika funktionshinder.

Familjecentret Grace i S:t Petersburg
När ungdomar lämnar institutionerna i Ryssland (vid 18 års ålder) möter de flera problem. Många möts av olika typer av fördomar på grund av att de kommer från en institution, de saknar vuxna som bryr sig om dem och de saknar ofta vardagskunskaper som andra får lära sig i sin familj; som att tvätta kläder, laga mat, sköta en hushållskassa, hitta lämpligt boende med mera. De flesta har varken föräldrar eller andra släktingar att vända sig till, vilket gör att de ofta känner sig ensamma och utelämnade. På familjecentret Grace får dessa ungdomar möta vuxna som ger dem stöd och uppmuntran och hjälper dem utvecklas till självständiga människor med stärkt självkänsla. Personalen på projektet utarbetar en individuell plan för varje ungdom som kommer till dit.
Runt S:t Petersburg
I sju städer och byar runt S:t Petersburg stöttar vi runt 700 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar och ungdomar som är uppvuxna på institutioner. Genom en rad olika aktiviteter utvecklar vi dem och skänker dem glädje och värme i vardagen. Vi firar jul, påsk, födelsedagar och tar med dem på utflykter.
För äldre föräldralösa som vuxit upp på institutioner hålls kurser i bland annat familjevärderingar och hushållsekonomi för att de ska anpassa sig till vuxenlivet. De som ska stå på egna ben får hjälp med matpaket, kläder, mediciner, möbler.
Nizhny Novgorod och Kaluga
I dessa två städer genomförde Hoppets Stjärna tidigare olika kurser och i ett gediget samarbete mellan lokala myndigheter och universitet. Team från Sverige ingick i detta projekt. Syftet är att alla barn skall ha samma möjligheter att gå i skola.
Effekter av vårt arbete i Ryssland

I Ryssland samarbetar Hoppets Stjärna med den lokala organisationen Help for Children Charity Foundation med St. Petersburg som bas. Tillsammans ger vi stöd till både barn på institutioner och ungdomar/unga vuxna som växt upp på institution. Via Help for Children ger vi även stöd till barn med olika funktionsnedsättningar.

Sammanlagt stöttas cirka 700 personer via arbetet. Mottagarna är främst föräldralösa barn och ungdomar, men även utsatta familjer. Från 2015 och framåt har antalet ungdomar som får hjälp ökat.

En stor nyhet under året var att nya Camp Grace stod klart. Det är en byggnad som används främst för sommarläger men även andra sammankomster.

I alla projekt firades jul, påsk och födelsedagar för att barnen ska få uppleva högtider.

För mer information om effekterna av arbetet i Ryssland klicka här.

Adress till Ryssland

Help for Childen Charity Foundation
Varshavskaya street 37 – building 1, apt 170
St. Petersburg
196191 RUSSIA

Våra projekt i Ryssland

1. St Petersburg
2. Nizhny Novgorod
3. Kaluga

Bilder från projekten

Bilder från Ryssland

Filmer från projekten

Familjecentret Grace

Se fler filmer på Star of Hope Play

Star of Hope Play

Matrecept från Ryssland

Borsjtj
Borsjtj
Borsjtj – rysk rödbetssoppa, 6 portioner

Det här behöver du:

6-7 råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 gula lökar
1-2 morötter
1 bit vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)

Gör så här:

Skala rödbetor, lök och morot. Strimla eller riv grönsakerna, utom en av rödbetorna. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Riv den sista rödbetan fint och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt.
Servera soppan med en klick smetana och grovt bröd.

Rysk Pascha
I Ryssland infaller påsken en eller två veckor senare än hos oss eftersom man där följer den ortodoxa kalendern. Höjdpunkten under påsken infaller under påsknatten då det hålls midnattsmässa. Folk har då med sig mat i korgar till kyrkan för att få den välsignad. En av rätterna som nästan alltid finns i korgen är Pasha. I korgen finns även alltid ägg, som precis som hos oss äts i massor under påsken. Då midnattsmässan är slut är också fastan slut och festen kan börja.

I Ryssland är pasha även ordet för själva påskhögtiden. Ordet Pasha har egentligen sitt ursprung i judarnas uttåg ur Egypten. Det är en tradition som har förvandlats till påsk under kristendomen och kommit till Ryssland med den ortodoxa tron.

Det här behöver du:

ca 6 portioner
100 g smör
1 kg kvarg
3 äggulor
¾ glas socker
½ glas russin
Hackade nötter, suckat, vanilj
2,5 dl smetana eller vispgrädde

Gör så här:

Smält smöret på låg värme. Tillsätt kvargen och rör ihop. Vispa äggulorna lätt med sockret och rör ner i kastrullen som står på spisen på låg värme. Det får inte koka.
Lägg till frukterna och nötterna. (Övriga vanliga kryddor är rivet citronskal, korinter eller pomeransskal.) Till sist vispar du smetana och blandar i kastrullen.
Häll smeten i ett durkslag som har klätts med en grov handduk så att vätska kan droppa bort. Låt pashan rinna av i kylskåp ett dygn.
Vält upp på ett fat strax innan servering.
Om du har en pashaform eller annan form med vackert mönster kan du ett par timmar innan serveringen häll över smeten i den, så får du ett vackert mönster på pashan när du serverar.

Blinis

Det här behöver du, ca 4 personer:

10 g jäst
2 ½ dl ljummen mjölk
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
¾ dl gräddfil, eller smetana
1 äggula
1 krm salt
1 äggvita
lite smör

En frasig väljäst blini är god festmat som uppskattas av de flesta. Passar som förrätt eller lite festligare kvällsmål. Blinisen kan du enkelt göra helt glutenfria genom att enbart använda bovetemjöl och tillbehören går att variera efter smak och vad som finns hemma.

Smeten kan stå i kylskåp i flera dygn innan man steker den. Äggvitan rörs i alla fall alltid i strax innan stekning det är den som ger plätten luftighet.

Smetana
Smetana är en tjock syrad grädde och en mycket viktig ingrediens i det ryska köket. I Sverige ersätts den så gott som alltid med gräddfil, en blek kopia i ryska sammanhang. Om du vill pröva den riktiga ryska varianten kan du enkelt göra din egen smetana.

Det här behöver du:

1 liter Vispgrädde
2 msk Ättika; naturättika eller god vinättika

Gör så här:

Slå grädden i en plastbunke. Tillsätt ättikan och rör om väl. Låt bunken stå i kylen 2-3 dagar, eller tills grädden surnat till fil. Rör om igen och täck grädden med en tjock fuktig servett. Servetten ska ligga direkt på grädden, då suger den upp allt vatten som finns i grädden som tjocknar efterhand till Smetana.

Förvara den färdiga smetanan i kylskåp. Smetana används i alla ryska soppor och i de flesta såser till avredning och så givetvis som den är till Blinis.

Om du tycker det låter mycket att göra en hel liter Smetana, går det utmärkt att dela receptet på hälften eller på en fjärdedel.

Våra projektländer » Ryssland

Dela med dina vänner:

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play

90-konto


Kärrsjö 136 | 890 54 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00  info@starofhope.org