VÅRT ARBETE I RYSSLAND

Vårt arbete i Ryssland inleddes 1991 och avslutades officiellt den 31 december 2020. Detta föregicks av en tvåårig övergångsprocess där vår ryska partnerorganisation fick förbereda sig på att driva arbetet vidare på egen hand. För att ge dem bästa möjliga förutsättningar såg vi också till att säkra deras finansiering för det första kvartalet 2021.

Våra projektländer » Ryssland

Vårt arbete i Ryssland

Vi är stolta över våra eldsjälar på plats och över vad vi tillsammans med dem har uträttat under de senaste tre decennierna. När vi inledde svårt arbete i Ryssland, kort efter Sovjetunionens kollaps, var misären utbredd och hjälpbehoven stora. Sedan dess har mycket förändrats till det bättre för befolkningen. Levnadsstandarden har ökat konsekvent under de senaste decennierna, och idag är Ryssland en ekonomisk stormakt med avsevärt bättre möjligheter att hjälpa utsatta medborgare.

Parallellt med detta har misstänksamheten dessvärre ökat mot utländska aktörer som opererar i landet, vilket försvårat många hjälporganisationers arbete.

Glädjande nog har Hoppets Stjärnas ryska samarbetsorganisation Help for Children Charity Foundation med åren utvecklats till en alltmer självständig aktör, som idag också får ekonomiska medel från ett antal andra understödjare utöver svenska Hoppets Stjärna.

Det var på dessa grunder vi kom fram till att det finns andra projektländer där hjälpbehoven är större, där det finns bättre förutsättningar att bedriva långsiktigt utvecklingsarbete och där våra insamlade medel skulle göra större skillnad.
Vi sätter stor tilltro till våra ryska vänners förmåga att fortsätta göra skillnad för utsatta medborgare.

***

Här kan du läsa mer om våra insatser i Ryssland genom åren:

I Ryssland arbetade Hoppets Stjärna tillsammans med den lokala organisationen Help for Children Charity Foundation med stöd till både barn på institutioner och ungdomar/unga vuxna som vuxit upp på institution.

Vi gav även stöd till projekt som förbättrade situationen för barn med funktionsnedsättning. Konkret arbetade vi bland annat med att utbilda vårdpersonal, myndigheter och föräldrar så att de skulle kunna ta hand om och ge barnen möjlighet att utvecklas på bästa sätt.

Hoppets Stjärna gav också stöd till föräldralösa barn på institution. Vi lade stort fokus på att förbereda barnen inför vuxenlivet, när de lämnat sina institutioner. Målet var att ge varje barn förutsättningar att integreras i samhället.

Via Help for Children stöttade vi även barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättning.

Natalia Kirillova, chef för Help for Children Charity Foundation i Ryssland.

Läs artikel om våra ryska hjältinnor

Adress till Ryssland

Help for Childen Charity Foundation
Varshavskaya street 37 – building 1, apt 170
St. Petersburg
196191 RUSSIA

Bilder från projekten

Bilder från Ryssland

Filmer från projekten

Familjecentret Grace

Se fler filmer på Star of Hope Play

Star of Hope Play

Matrecept från Ryssland

Borsjtj
Borsjtj
Borsjtj – rysk rödbetssoppa, 6 portioner

Det här behöver du:

6-7 råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 gula lökar
1-2 morötter
1 bit vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)

Gör så här:

Skala rödbetor, lök och morot. Strimla eller riv grönsakerna, utom en av rödbetorna. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Riv den sista rödbetan fint och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt.
Servera soppan med en klick smetana och grovt bröd.

Rysk Pascha
I Ryssland infaller påsken en eller två veckor senare än hos oss eftersom man där följer den ortodoxa kalendern. Höjdpunkten under påsken infaller under påsknatten då det hålls midnattsmässa. Folk har då med sig mat i korgar till kyrkan för att få den välsignad. En av rätterna som nästan alltid finns i korgen är Pasha. I korgen finns även alltid ägg, som precis som hos oss äts i massor under påsken. Då midnattsmässan är slut är också fastan slut och festen kan börja.

I Ryssland är pasha även ordet för själva påskhögtiden. Ordet Pasha har egentligen sitt ursprung i judarnas uttåg ur Egypten. Det är en tradition som har förvandlats till påsk under kristendomen och kommit till Ryssland med den ortodoxa tron.

Det här behöver du:

ca 6 portioner
100 g smör
1 kg kvarg
3 äggulor
¾ glas socker
½ glas russin
Hackade nötter, suckat, vanilj
2,5 dl smetana eller vispgrädde

Gör så här:

Smält smöret på låg värme. Tillsätt kvargen och rör ihop. Vispa äggulorna lätt med sockret och rör ner i kastrullen som står på spisen på låg värme. Det får inte koka.
Lägg till frukterna och nötterna. (Övriga vanliga kryddor är rivet citronskal, korinter eller pomeransskal.) Till sist vispar du smetana och blandar i kastrullen.
Häll smeten i ett durkslag som har klätts med en grov handduk så att vätska kan droppa bort. Låt pashan rinna av i kylskåp ett dygn.
Vält upp på ett fat strax innan servering.
Om du har en pashaform eller annan form med vackert mönster kan du ett par timmar innan serveringen häll över smeten i den, så får du ett vackert mönster på pashan när du serverar.

Blinis

Det här behöver du, ca 4 personer:

10 g jäst
2 ½ dl ljummen mjölk
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
¾ dl gräddfil, eller smetana
1 äggula
1 krm salt
1 äggvita
lite smör

En frasig väljäst blini är god festmat som uppskattas av de flesta. Passar som förrätt eller lite festligare kvällsmål. Blinisen kan du enkelt göra helt glutenfria genom att enbart använda bovetemjöl och tillbehören går att variera efter smak och vad som finns hemma.

Smeten kan stå i kylskåp i flera dygn innan man steker den. Äggvitan rörs i alla fall alltid i strax innan stekning det är den som ger plätten luftighet.

Smetana
Smetana är en tjock syrad grädde och en mycket viktig ingrediens i det ryska köket. I Sverige ersätts den så gott som alltid med gräddfil, en blek kopia i ryska sammanhang. Om du vill pröva den riktiga ryska varianten kan du enkelt göra din egen smetana.

Det här behöver du:

1 liter Vispgrädde
2 msk Ättika; naturättika eller god vinättika

Gör så här:

Slå grädden i en plastbunke. Tillsätt ättikan och rör om väl. Låt bunken stå i kylen 2-3 dagar, eller tills grädden surnat till fil. Rör om igen och täck grädden med en tjock fuktig servett. Servetten ska ligga direkt på grädden, då suger den upp allt vatten som finns i grädden som tjocknar efterhand till Smetana.

Förvara den färdiga smetanan i kylskåp. Smetana används i alla ryska soppor och i de flesta såser till avredning och så givetvis som den är till Blinis.

Om du tycker det låter mycket att göra en hel liter Smetana, går det utmärkt att dela receptet på hälften eller på en fjärdedel.

Våra projektländer » Ryssland

Dela med dina vänner:

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org

90-konto

Facebook       Instagram       twitter       Star of Hope Play

90-konto


Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö
Telefon: 0662-461 00  info@starofhope.org