Utan mat, ingen utbildning!

Så börjar månadsbrevet från Hoppets Stjärnas chef Ulrika. Och det sammanfattar det hela rätt bra. Hur ska man kunna gå i skolan och ta till sig information, göra anteckningar och tänka kreativt på tom kurrande mage?

Utan näring orkar man inte till sig nya kunskaper. Och jag har sett på nära håll vad denna skollunch betyder. Jag har besökt de flesta projekten i de flesta länder där Hoppet Stjärna arbetar med utbildning. Jag har sett hur personalen tillagar hundratals måltider för att kunna ge barnen en chans att hänga med i skolan. Jag har sett hur barnen snällt ställer sig i en kö för att tvätta händerna innan de sätter sig och äter.

Jag har också sett många undernärda barn. Gatubarn som inte går i skolan. Jag träffat barn med svullna magar. Barn med tårar i ögonen, med missfärgat hår på grund av undernäring. Hungriga barn! Jag lider varje gång jag ser deras lidande och hunger.

Jag har besökt många familjer med barn vars ända måltid är den som Hoppets Stjärna erbjuder i skolan. Jag förstår vad det betyder för de föräldrarna när de inte har råd själva att att kunna ge sina egna barn någon mat före eller efter skolan. Vilken lättnad att barnen får mat i skolan i alla fall. Man känner hur de känner så, de behöver inte säga nått. Man förstår ändå när man ser hur de lever.

I Ghana serverar vi 800 förskolebarn per dag. Under de senaste åren har köken uppgraderats och med det hygienen förbättrats. Något vi är mycket glada för men samtidigt tar det mycket resurser att servera dessa 800 barn.

Det arbetet med att ge barnen en varm måltid är så mycket värt. Men i många av Hoppets projektländer är det matbrist och eller hög inflation. För att säkerställa lunchen behöver vi flera lunchkompisar. Är du redan fadder så hoppas vi att du kan höja ditt fadderbidrag. Det vore helt fantastiskt. Tack för ditt bidrag och insats!

Dela med dina vänner: