Katastrof! Den ekonomiska och politiska utvecklingen i Argentina är fortsatt en stor katastrof! Med bara 13 månader kvar till nästa presidentval så är det situationen mycket allvarlig!

I januari förutspådde ekonomer 3 procents tillväxt och cirka 17 procent inflation i landet för 2018. En utdragen torka, stigande amerikanska räntor, dålig kommunikation och ibland förvirrande politik tog ner peson och ekonomiska utsikter.

I juli minskade handeln med nästan 7%, och prognosen för BNP är nu istället minus 2%. Räntorna är nu låsta vid 60% (!), och inflationen är över 31% sedan nyår. Experter kalkylerar med att inflationen kommer hamna runt för 40% för året.

Häromdagen kom nyheten att Saenz Pena där Hoppets Stjärnas kontor ligger drabbats av butiksplundringar och upplopp. Folk som redan är fattiga är nu desperata. Chacoprovinsen är redan en av de fattigaste områdena i landet där 50% lever i fattigdom och bland ursprungsbefolkningen Toba är 85% fattiga. Under upploppen i staden sköts en 13-årig pojke från Tobafolket ihjäl. Tragiskt.

Hoppets landschef David var i dag nere och kollade hur det såg ut på stan. Gatan där de största kravallerna skedde var avstängda med stora staket. David berättar:
– Det känns så sorgligt. En ung hungrig pojke dödas. Jag har aldrig sett eller upplevt något liknande här uppe i Chaco. Visst, det är fattigt och mycket misär, men detta är riktigt bedrövligt. Jag hoppas staten får ordning på den negativa utvecklingen snart.

Hur ska det sluta?? Hur kommer det gå för arbetet och fadderbarnen? Jag har varit i Argentina fyra gånger tidigare, och vet hur fattiga många är. Det kan inte vara lätt nu.

Argentinas president Macri har inlett nya möten med Internationella Valutafonden för att få mer ekonomiskt stöd. Än så länge inga klara besked.

Centralbanken har vidtagit en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen. I år har man sålt reservtillgångar för 14 miljarder USD, bara under denna veckas två första dagar sålde man för 485 miljoner USD.

För nu behöver vi allt stöd vi kan få för att hjälpa de utsatta barnen.

KLICKA HÄR FÖR ATT GE ETT BIDRAG! TACK FÖR DITT BIDRAG!

Dela med dina vänner: