I dag är det 30 år sen katastrofen i Tjernobyl, Ukraina. Går inte att missa om man följer nyheterna. Ruskigt att det händer.

Jag beökte Gomel i östra Vitryssland (eller Belarus som det numer aär ok att skriva på svenska) år 2003. Gomelregionen fick ta emot 70% av nedfallet efter katastrofen. Vissa zoner var helt avstängda, andra fick man ta sig till över en dagstrip men inte mer. Jag besökte bland annat en region man inte borde bo i eller odla grönsaker etc. Mycket intressant att uppleva.

Man håller på att bygga en stor skyddsbyggnad som ska läggas ovanpå olycksplatsen. Allting med den nya skyddsbyggnaden, ”New safe confinement”, är våldsamt stort. Konstruktionen väger 30 000 ton. Höjden är 110 meter, 17 meter högre än Frihetsgudinnan. Bredden är 257 meter. Allting fogas ihop med 680 000 tunga stålbultar. Kostanden uppgår till 14 miljarder Sek.

Hoppets Stjärna har gjort många insatser i Ukraina och Vitryssland. Om de fantastiska insatserna för drabbade barn i Ukraina går det att läsa om hemsidan.

Idag några bilder från Gomel där Hoppets Stjärna dels hjälpte sjukvården med ambulanser, sjuksängar, sjukvårdsmaterial med mera efter katastrofen. Man delade även ut många nödpaket löpande med kläder och paket. Jag följde upp en sån insats bland annat. Extremt lärorikt och intressant.

Sjukhusen var i stora behov. De var väldigt nöjda med det som de fått. Barnen på TBC-sjukhuset fick leksaker och ritmaterial av Hoppets Stjärna när jag var med. Detta var extremt uppskattat. Barnen fick trots sina svåra sjukdom känna glädje. De fattiga familjerna vi besökte uppskattade besöket lika mycket. De var glada att nån tänkte på dem och ville hjälpa dem.

Några bilder från då.

1 gomel 3

1 gomel 10

1 gomel 111 gomel 14

1 gomel 16

1 gomel 17

1 gomel 18

1 gomel 19

1 gomel 20

1 gomel 23

Dela med dina vänner: