Det är kul och skönt att vara tillbaka i Manila och på Filippinerna. Värmen är behaglig och skön på kvällarna, men på dagarna är det för klibbigt. Värmen och artigheten hos folket är slående, och vi har nått att lära oss.

K to 12 är den nya läroplanen som täcker förskolan och tolv års grundskola. Den införs nu sakta men säkert i Filippinerna. Tillägget är att alla skolor måste erbjuda förskola och att man lägger till två år av Senior High School som en slags förberedelse till högre utbildningar. Från skolåret 2016-17 måste alla skolor erbjuda förskola och det kommande skolåret de sista två åren på High School.


 

En del säger att den nya läroplanen är bra och landet får en bättre utbildad befolkning, men det sätter extrem press på alla skolor, som nu behöver flera klassrum, fler och bättre utbildade lärare med mera. Och bristen på klassrummen i Filippinerna är redan skyhög.

Det sätter också en extrem press på alla fattiga familjer i Filippinerna. Barnen måste gå i skolan längre och familjerna måste ta en allt större del av familjebudgeten för att kunna skicka sina barn till skolan. Mer pengar till uniform, läromedel andra tillkommande kostnader.

För Hoppets Stjärnas stora skola i slummens Taytay så är planerna igång för att anpassa sig till det nya systemet. Det tar tid och kostar väldigt mycket pengar. Jag återkommer med budget, och detaljerad plan när jag har de uppgifterna. Jag besöker imorgon skolan och hoppas då få klart för mig vad som ska ske. Stora och spännande utmaningar för Hoppets Stjärna i Filippinerna.

Dags att vila efter en lång dag.

kids 1

kids 2

Dela med dina vänner: