Jag är nu på väg till Haiti. Det är tre och halvt år sedan sist. Det har så klart hänt en hel del i landet, dels generellt, men framför allt mycket för Star of Hope. Jag hoppas kunna återberätta så mycket som möjligt den närmaste tiden.

Jag ser fram mot att träffa alla jag känner sen tidigare men även att få träffa nya barn och vuxna som får hjälp via Star of Hope på ett eller annat sätt. Det händer saker på Haiti hela tiden. För någon vecka sedan var det flera kraftfulla regnstormar, och stora delar av nordöstra Haiti lades under vatten. 6 000 människor fick fly sina hem, minst 12 personer omkom. Det har byggts rejält i landet de senaste åren. Det har byggts skolor, hotell, bostäder, vägar och även en ny flygplats.

 Kontraktet mellan FN och Haiti för den säkerhetsstyrka som finns i landet förlängdes nyligen. Styrkan som heter MINUSTAH, så ska antalet FN-soldater halveras till 2 270 soldater, men antalet poliser i styrkan ska vara detsamma, dvs 2 601 personer. Förhoppningsvis behövs inte denna styrka inom några år. Läget i landet är ju trots allt stabilare än 2004, då styrkan inrättades.   Apropå FN, så har de stämts av familjer och anhöriga till de som drabbats av kolera.

De anser att FN ska ställas ansvariga för att FN-soldater tog med sig kolera till landet 2010. Men de som kan stadgarna runt FN påstår att de inte kan ställas inför rätta. Vi får e hur det slutar. Dock har minst 8 500 männsikor dött i kolera sedan utbrottets start, och jag förstår deras upprördhet.   Utbildningssektorn har förbättrats på flera områden, men frågan är om det räcker för att ge Haiti barn och ungdomar en chans till en bättre start i livet.   När det gäller Star of Hopes arbete i Haiti så kommer jag återknyta i text och bild den närmaste tiden.

 

haiti 1   haiti 6

haiti 4

Dela med dina vänner: