I går var jag på seminarium om romernas situation. Underrubriken för dagen var: “Vad kan vi i Sverige göra för utsatta EU-medborgare i Rumänien”.

Det hela bygger på ett relativt löst sammansatt nätverk med ett tjugotal organisationer som vill romernas bästa och vill hjälp dem på plats i Rumänien. Klicka här för att läsa om Hoppets Stjärnas arbete med romer i Rumänien. Så här långt en stor framgång. Och arbetet sker på plats i Rumänien.

Det var cirka 120 personer där på heldagstillställningen. Det var mycket intressant att lyssna på talare med olika infallsvinklar. Sveriges ambassadör till Rumänien Anneli Lindahl Kenny öppnade samtalen med hennes syn på det hela, och det var mycket intressant. Hade gärna lyssnat på henne betydligt längre. Hennes tal om politik, ekonomi och verkligheten i samhället var givande.

Det var också intressant att höra unge romska tjejen Izabela berätta om sin situation och om att bryta givna traditionella mönster för att skapa sig en egen framtid med bättre möjligheter än att bli bortgift i tidiga tonåren.

Izabela.

En bra fotoutställning av en ung romsk fotograf visades. Bra tänkt av organisatören.

Det var många talare under dagen, men mest givande för mig var nog att lyssna på Thomas Hammarberg, fd kommissionär för mänskliga rättigheter i Europa. Hans faktaspäckade tal om romernas fruktansvärda historia, utanförskap, förföljelse och nuvarande situation var mycket bra men samtidigt skrämmande.

Thomas Hammarberg.

Hoppets Stjärnas satsning på bland annat på studiestöd, byutveckling och utbildning inom entreprenörskap känns helt rätt. Hoppas jag kan åka tillbaka snart för att följa upp och se hur arbetet fortlöper. Med Hoppets långsiktiga tänk och långa historia i landet så kommer många fattiga romers situation förbättras både på kort och lång sikt.

Klicka här för att läsa mer.  Nedan några bilder från Hoppets arbete!

Dela med dina vänner: