Landade i rumänska Iasi på tisdag em. Tog en bensträckare i kvarteren runt hotellet. Universitetsstaden Iasi växer snabbt är numera landets näst största stad efter huvudstaden Bukarest, och även en stad med många små och medelstora it-företag.

Rumänien fyllde 100 år under 2018 och firas till minne av Transsylvaniens förening med Rumänien 1918, men också då Bessarabien och Bukovina samma år uppgick i det rumänska kungariket. På stan ser man många flaggor och skyltar som fortfarande uppmärksammar denna stora händelse.

2019 är också ett viktigt årtal. Det 30 år sedan kommunismen föll och institutionsbarnen upptäcktes. Barn med funktionsnedsättningar ansågs vara ej rehabiliteringsbara. De institutionaliserades och behandlades väldigt illa. Hoppets Stjärna var den första organisationen att bistå dessa barn. Arbetet började med ett antal leveranser med förnödenheter, sen med utrustning till sjukhus, behandlingshem med mera. Hoppets Stjärna har sedan 1989 arbetat kontinuerligt för Rumäniens funktionsnedsatta. Vi har arbetat med att förändra attityder hos beslutsfattare, utbildat personalen kontinuerligt genom åren och mycket mer.

I fredags kom det ett snöoväder som drabbade Iasi ordentligt, flygplatsen stängdes ner och vägarna var svårframkomliga. Snöröjningen fortsatte även idag tisdag.

En trevlig sak för en brödälskare som jag är de små bagerierna som ligger längs gatorna. De olika bakverken ligger och frestar i de upplysta fönstren. Bara gå fram till den lilla luckan i väggen och sen peka på det bröd man vill ha. Gott och billigt.

Dela med dina vänner: