Minns fortfarande mina dagar i Kenya och på Hoppets Stjärnas skolor med glädje. Teamet gör ett fantastiskt jobb med alla 1 300 elever. Jag håller på med lite efterarbete, det är en del som ska roddas.

En flicka som jag minns lite extra är Rhoda, 8 år. Hon har nu precis avslutat årskurs 2 med finfina betyg och är nu på sommarlov. Men hennes resa dit har inte varit helt enkel dock. Hon föddes med en fysisk funktionsnedsättning, en CP-skada gör att hon har svårt att gå, springa, och leka.

Detta gör att hon ofta var mobbad som yngre, både i grannskapet och på hennes tidigare skola. Klasskamrater knuffade henne, de förstörde henne böcker och Rhoda var ofta ledsen. Det var jobbigt för hela familjen som dels till en början hade svårt att acceptera hennes sjukdom, men framför allt att hon mobbades i skolan. Föräldrarna försökte få in Rhoda på en annan skola när hon skulle börja grundskolan, men hon accepterades inte på grund av hennes funktionsnedsättning.

Det var i denna jobbiga situation man vände sig till Hoppets Stjärna och dess verksamhetschef i Kenya, Gilbert. Han accepterade henne direkt och lovade föräldrarna och Rhoda att han skulle ta hand om henne.

Rhoda sköter sin skolgång exemplariskt, gör alltid sitt bästa och fick fina betyg igen. Hennes favoritämne är engelska och det märks. Hon pratar och förstår helt obehindrat. Hon är glad, positiv och energisk. Hon vill bli modedesigner och sälja dem via internet.

Jag är imponerad av hennes framgångar i klassrummet och hoppas verkligen hennes drömmar går i uppfyllelse. Hennes föräldrar och syskon som hade svårt att acceptera hennes sjukdom i början har lärt sig att hon är lika mycket värd och hela familjen erkänner situationen och stöttar varandra vid behov.

Mobbing är helt vidrigt och borde inte få förekomma alls, enligt mig. Att en skola inte erbjuder henne skolgång på grund av en fysisk sjukdom är också helt fel. Alla barn har lika rätt till utbildning. Alla ska få en möjlighet till en bra start i livet. Jag är tacksam att Gilbert hjälper Rhoda och alla andra Hoppets Stjärnas fadderbarn i Kenya. Tack vare honom och Hoppets Stjärna så får de en bra start i livet.

/Dennis

 

Dela med dina vänner: