Haitis president Michel Martelly avgick under helgen som gick. Landet lämnas utan efterträdare efter att valet senarelades två gånger på grund av bedrägerianklagelser.

– Min största misslyckandet är det fördröjda valet, sade presidenten när han talade till nationalförsamlingen på söndagen.

Ett nytt val kommer att äga rum den 24 april och den valda vinnaren ska installeras den 14 maj.


Matkris

Ovanpå den politiska oron, så står Haiti inför den värsta matkrisen på 15 år. Bräckliga Haiti är redan ett av de fattigaste länderna i världen. Den förödande torkan beror på väderfenomenet El Niño. Under den nuvarande torkan har haitiska bönder tappat upp till 70 procent av skörden. Antalet människor som står inför akut matkris har fördubblats sedan september.

På grund av den allvarliga livsmedelskrisen har undernäring ökat dramatiskt i landet.

Landets valuta, gourde, fortsätter att falla mot USA-dollarn. Innan den förödande jordbävningen 2010, kostade en dollar 43 gourde. Nu kostar den mer än 61 gourde.

Dessa frågor i kombination har skapat ett enormt inflationstryck. Livsmedelspriserna ökar dramatiskt till exempel, med en 12 procentig inflation bara i december.

Upptrappningen av livsmedelspriserna i Haiti är extra tufft eftersom de utgör mer än 50 procent av en familjs budget, och mer än 50 procent av familjens basprodukter importeras.

Hälften av Haitis arbetande befolkningen arbetar inom jordbruket, medan 75 procent av befolkningen lever på mindre än två US-dollar per dag.

För närvarande står 3,6 miljoner haitier inför en mycket osäker livsmedelsförsörjning, och för mer än 1,5 miljoner är krisen akut. Undernäring är på uppgång och många familjer börja sälja av sina tillgångar, som djur och mark, för att överleva.

Om regnet inte kommer under våren 2016 kommer situationen bli riktigt desperat.

Hoppets Stjärna behöver nu fler faddrar för att kunna hjälpa ännu fler ännu mer. Det behövs vanliga faddrar och matfaddrar för att klara av de ökade kostnaderna för att kunna servera en ordentlig och viktig skollunch varje dag till alla våra fadderbarn. Gå in på vår hemsida och kolla vilket fadderprogram som passar dig: www.starofhope.se

food 1

food 2

food 3

Dela med dina vänner: